06.05.2008. / 15:25

Autor: Katarina Zorić

PONUDA

Besplatne vize za srbijanske građane

Zanimljivo je što su besplatne vize Srbiji ponuđene svega nekoliko dana prije parlamentarnih izbora u Srbiji. Nakon potpisivanja SSP-a sa Srbijom, 29. travnja u Luxembourgu, ovo je druga mjera kojom EU želi pomoći proeuropskim snagama u Srbiji na predstojećim parlamentarnim izborima 11. svibnja

Sedamnaest država članica Schengenskog prostora odlučilo je ponuditi besplatne vize za srbijanske građane, navodi se u zajedničkom priopćenju koje je objavilo francusko ministarstvo vanjskih poslova.

Zanimljivo je što su besplatne vize Srbiji ponuđene svega nekoliko dana prije parlamentarnih izbora u Srbiji. Nakon potpisivanja SSP-a sa Srbijom, 29. travnja u Luxembourgu, ovo je druga mjera kojom EU želi pomoći proeuropskim snagama u Srbiji na predstojećim parlamentarnim izborima 11. svibnja.

"Odlučili smo iskoristiti fleksibilnost na koju se poziva Europska komisija kako bi se osiguralo izdavanje besplatnih viza svim individualnim tražiteljima iz Srbije za koje postoji mogućnost, sukladno schengenskim pravilima", stoji u zajedničkom priopćenju.

Prema procjenama Europske komisije, ovom odlukom bi oko 80 posto građana Srbije imalo pravo na besplatne vize. Većina građana mlađih od 25 godina imala je, i prema nedavno usvojenom režimu viznih olakšica, pravo na besplatne vize.

Europska unija namjerava ukinuti vize za Srbiju i ostale zemlje zapadnog Balkana kada ispune potrebne uvjete za bezvizni režim.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika