06.05.2008. / 19:50

Autor: Katarina Zorić

SABOR

HDZ i SDP oprečno o izmjenama Zakona o sukobu interesa

HDZ-ovci ističu da će izmijenjeni zakon doprinijeti snažnijoj borbi protiv korupcije i tu borbu depolitizirati, a SDP-ovci smatraju kako će zakon onemogućiti čvrstu kontrolu dužnosnika, posebno onih u vlasti

I u pojedinačnom dijelu večerašnje saborske rasprave o izmjenama Zakona o sprječavanju sukoba interesa zastupnici HDZ-a i SDP-a iznijeli su potpuno oprečna mišljenja. Dok HDZ-ovci ističu da će izmijenjeni zakon doprinijeti snažnijoj borbi protiv korupcije i tu borbu depolitizirati, SDP-ovci smatraju kako će zakon onemogućiti čvrstu kontrolu dužnosnika, posebno onih u vlasti.

Krunoslav Markovinović (HDZ) prozvao je SDP da se predloženim izmjenama protivi jer mu se ne dopušta da "presuđuje tko je dobar, a tko nije" za predsjednika Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Odbacio je oporbene prozivke da će nestranački predsjednik Povjerenstva, kako se želi propisati zakonskim izmjenama, pogodovati vladajućima, rekavši da je bivši predsjednik iz oporbe, odnosno SDP-a, "koristio svaku priliku nešto reći protiv vladajućih dužnosnika, što je pokazalo da nije bio objektivan".

"Nije dobra poruka da mi našim ljudima ne vjerujemo, da među hrvatskim državljanima nema ni jednog neovisnog", poručio je oporbenim zastupnicima.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić je, u ime predlagatelja, rekao da stručna javnost podupire donošenje predloženih zakonskih izmjena, napominjući kako Deklaracija zajedničkog odbora hrvatskog i europskog parlamenta, potpisana u Opatiji prije tjedan dana, pozdravlja donošenje zakona i smatra ga korakom naprijed u borbi protiv korupcije.

Odgovarajući na oporbene zahtjeve da se s predloženih izmjena skine oznaka hitnosti, Palarić je rekao da "Vlada mora voditi računa o pregovorima s EU", te da stoga inzistira na hitnom postupku.

SDP-ovci su, pak, u raspravi isticali kako to što oporba više neće predvoditi Povjerenstvo onemogućuje javnu kontrolu vlasti u obnašanju dužnosti, da dodatno otvara prostor političkoj korupciji koju drže najopasnijom.

"Povjerenstvo bi se trebalo zvati povjerenstvo za sprječavanje interesa javnosti o sukobu interesa", rekao je Arsen Bauk (SDP).

Istog je mišljenja i Nenad Stazić (SDP), uvjeren kako će hrvatska javnost prepoznati nakanu vladajućih da joj onemogući kontrolu postupaka vlasti.

"Barem ne možete ukinuti sud javnosti, te nećete moći ukinuti", poručio je parlamentarnoj većini.

Sabor je prekinuo današnje zasjedanje, a raspravu o izmjenama Zakona o sprječavanju sukoba interesa nastavlja sutra.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika