07.05.2008. / 08:41

Autor: Tanja Molvarec

VIJEĆE ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE

Ukida se reality show Farma?

Prema Vijeću za elektroničke medije, u tom je showu prekršeno više odredbi Zakona o elektroničkim medijima; emitiranje nasilnih prizora, kršenje prava za životinje te kršenje prava djece zbog emitiranja mnogih vulgarnih izraza

Zbog emitiranja nasilnih prizora, vrijeđanja na nacionalnoj osnovi te tučnjave Vijeće za elektroničke medije odlučilo je zaprijetiti ukidanjem reality showa Farma. Scene simuliranja seksa Dvine Meler i Aleksandre Grdić te uzdisaje iz drvene kućice pratio je jednak broj gledatelja kao i dnevnik. Naime, u travnju je prosjek gledanosti farme bio 19 posto kao i dnevnik na HRT-u.

Prema Vijeću za elektroničke medije, u tom je showu prekršeno više odredbi Zakona o elektroničkim medijima; emitiranje nasilnih prizora, kršenje prava za životinje te kršenje prava djece zbog emitiranja mnogih vulgarnih izraza.

Sankcija za navedene prekršaje bit će ili prekršajna prijava po kojoj sud može odrediti novčanu kaznu pa bi se Nova mogla suočiti s gubitkom od milijun kuna koliko bi iznosila kazna. Prijeti joj i gubitak koncesije ali i zabrana daljnjeg prikazivanja Farme. To je potvrdio predsjednik Vijeća Denis Peričić za Jutarnji list.

"Vijeće najozbiljnije od početka nadzire programski sadržaj Farme. Postupak je u tijeku, to više što je i Farma još u tijeku. Po svim spornim pitanjima vjerujem da će konačna odluka o eventualnim mjerama biti donijeta nakon završetka cijelog ciklusa Farme", rekao je Peričić.

Vijeće je Novoj TV već izreklo dvije opomene zbog "emitiranja pornografskog sadržaja u emisiji Red Carpet na -Uskrs". Sociolog Igor Filajdić smatra da je vrijeđanje i svađa natjecatelja kao i njihovo diskutabilno ponašanje manji razlog za intervenciju od primjerice njihova odnosa prema životinjama. "Jedino što me brine je briga o životinjama, i to je jedini od prigovora koji stoji. A koju god hrvatsku seriju da se pogleda ima psovki. Dvostruki kriteriji nisu u redudječji crtići su agresivniji od tučnjave lUpina i Drviša", kaže Filajdić. Dodao je i da je razočaran načinom nankoji se odvija emisija jer jer je mislio da će to biti edukativan show s o"bzirom na naš urbani odmak od sela".

U produkciji realitiy showa Farma ne koristimo cenzuru i događaje prikazujemo onako kako su se dogodili. Tijekom boravka na Farmi natjecatelji iznose osobne stavove, a nipošto stavove Nove TV, kaže glasnogovornica Nove TV. Dodaje da je Nova TV diskvalifikacijom dvoje natjecatelja koji su se potukli pokazala da neće tolerirati fizičko i psihičko nasilje ali (ne)briga o životinjama nije komentirana od strane Nove TV. Rečeno je samo da nije bilo vrijeđanja na nacionalnoj osnovi jer produkcija nove TV nije zabilježila kada je Aleksandra navodno nazvala Hanu "prljavom Bosankom"

Vezane vijesti

Interna istraga zbog Svilana

Interna istraga zbog Svilana

Nova TV intenzivno provodi internu istragu svih navoda optužnice podignute protiv direktora njezina programa Siniše Svilana kojega zagrebačko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika