Objavljeno u Nacionalu br. 652, 2008-05-12

Autor: Miljenka Čogelja

Gastronomija

Nova gastronomska oaza u centru grada

Ugodna atmosfera-Interijer novouređenog restorana ima intimnu atmosferu, a bogata gastronomska ponuda zadovoljit će svakog sladokuscaUgodna atmosfera-Interijer novouređenog restorana ima intimnu atmosferu, a bogata gastronomska ponuda zadovoljit će svakog sladokusca Nedavno je u centru Zagreba, na prvom katu zgrade u kojoj se nalazi Hrvatsko vijeće Europskog pokreta, u Jurišićevoj ulici 1, renoviran restoran Europski dom. Tijekom prošlog ljeta je menadžerski tim zadužen za vođenje sve popularnijeg zagrebačkog lounge i cocktail bara Fly!bar preuzeo vođenje restorana i preuredio ga. Prema riječima voditelja službe za odnose s javnošću restorana Europski dom Davora Grgina, od nekadašnjeg Fellinija preuzeli su ono što je bilo dobro, a to je dio tima kuhara, i promijenili ono što je, kako ističe, trebalo mijenjati - interijer restorana.

Novouređeni restoran ima intimnu atmosferu, a poseban šarm prostoru daje zid ukrašen policama na kojima su posložene zbirke knjiga. Unutrašnjost restorana redizajnirana je tako da, iako nije izrazito velika, zbog toga što je cijeli jedan zid u ogledalima, ostavlja dojam prostranosti. Ugodna atmosfera postignuta je i rasvjetom te kombinacijom boja koje su korištene za dekoraciju stola.
Stalni gosti nekadašnjeg Fellinija u novom ambijentu restorana Europski dom i dalje mogu jesti izvrsne deserte, među kojima se ističe čokoladna torta prema receptu starom pedeset godina, koji potječe iz obitelji šefa kuhinje Tomislava Golubića. Ostala jela na meniju bazirana su uglavnom na mediteranskoj kuhinji, kuhaju se, kako ističe Grgin, isključivo odJela na meniju bazirana su na mediteranskoj kuhinji i pripremljena isključivo od svježih sezonskih namirnicaJela na meniju bazirana su na mediteranskoj kuhinji i pripremljena isključivo od svježih sezonskih namirnica svježih sastojaka kupljenih na obližnjoj tržnici Dolac.


Jedno od traženijih jela u Europskom domu je steak od Jadranske tune pripremljen na nekoliko načina te salate, posebno ona pripremljena od šparoga. Kako su gosti restorana većinom poslovni ljudi iz obližnjih bankarskih i poslovnih institucija, koji u restoran dolaze tijekom pauze za ručak, a ostatak radnog dana provode uglavnom u uredima, najčešće se konzumiraju, objašnjava Grgin, zdrave salate s umakom od kvalitetnog maslinova ulja i aceta balsamica u kombinaciji s piletinom te tjestenine i rižota pripremljene na razne načine.

“Iako se jela na meniju baziraju na mediteranskoj kuhinji, osnovna odrednica po kojoj se priprema meni je da su jela pripremljena isključivo od svježih sezonskih sastojaka”, objašnjava Grgin,
Uz izvrsnu kuhinju i ugodan ambijent, restoran Europski dom ima još jednu specifičnost. Osim glavne prostorije, koja ima oko 40 mjesta za sjedenje, uz prostor restorana nalaze se i dvije novouređene dvorane čiji balkoni okrenuti prema Trgu Davor Grgin, voditelj službe za odnose s javnošću restorana Europski domDavor Grgin, voditelj službe za odnose s javnošću restorana Europski dombana Jelačića stvaraju izniman ugođaj. "To je važno istaknuti", nastavlja Grgin, "jer je zbog te dvije dodatne dvorane restoran iznimno pogodan za organiziranje svadbenih svečanosti.U centru grada gotovo da i nema prostora s takvom namjenom, a u neposrednoj blizini su brojne crkve u kojima se održavaju ceremonije vjenčanja.

U organizaciji svadbenih proslava klijentima potpuno izlazimo u susret u pogledu menija, kao i glede popratnih sadržaja. Tako se u jednoj od dvorana namijenjenih svadbenim svečanostima nalazi prekrasan koncertni klavir pa klijentima koji to žele možemo omogućiti i proslave uz klavirsku glazbu. Možemo organizirati i bilo koju drugu vrstu ugođaja, prema dogovoru s klijentima. Tri dvorane omogućuju tri različita koncepta proslave, pa u svakoj od njih može svirati drugačija vrsta glazbe i biti različita atmosfera, a ukupno mogu primiti više od 200 ljudi. “

Domjenci i catering

Osim svadbi, u restoranu se organiziraju i domjenci te drugi svečani događaji s kompletnom uslugom cateringa u prostorijama restorana, za grupe do 250 ljudi. "Budući da smo menadžmentom povezani s Fly!Barom, ukoliko kapaciteti Europskog doma nisu dovoljni za realizaciju nekog eventa, sve se može preseliti i organizirati u Fly!Baru", napominje Grgin.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika