Objavljeno u Nacionalu br. 652, 2008-05-12

Autor: Dean Sinovčić

Ekskluzivno: nogometaš u sporu

Eduardo taji ženi da je potpisao ugovor'

MILJENKO RADIVOJEVIĆ, koji od Eduarda da Silve tužbom potražuje 8,7 milijuna kuna, otkriva kako je 2003. sklopljen ugovor zbog kojeg je u sporu sa slavnim nogometašem

Miljenko Radivojević sa sinom Filipom, kojemu je Eduardo da Silva poklonio majicu sa svojim potpisom, kad su još bili u prijateljskim odnosimaMiljenko Radivojević sa sinom Filipom, kojemu je Eduardo da Silva poklonio majicu sa svojim potpisom, kad su još bili u prijateljskim odnosima Prošlog tjedna objavljeno je kako je Miljenko Radivojević, poduzetnik iz Dugog Sela, tužbom zatražio da mu Eduardo da Silva isplati 8,7 milijuna kuna, odnosno 10 posto od transfera iz Dinama u Arsenal. Radivojević temelji svoj zahtjev na ugovoru o poslovnoj suradnji koji je 2003. potpisao s tada neafirmiranim Eduardom, kasnije jednim od najboljih hrvatskih nogometaša.

Međutim, s tužbom su počeli i problemi za Miljenka Radivojevića kojega se kroz internetske komentare napada da se želi okoristiti Eduardom iako mu uopće nije pomogao. Eduardov odvjetnik Miroslav Šeparović tvrdi da je ugovor, odnosno Eduardov potpis na njemu, krivotvoren, zbog čega je podnio kaznenu prijavu protiv Radivojevića. Pod pritiskom medija Miljenko Radivojević je pristao dati intervju samo Nacionalu i objasniti svoju verziju slučaja. Podsjetio je da su on i njegova supruga Snježana upoznali Eduarda da Silvu početkom 2003. kada je Eduardo započeo vezu s Andreom Šok.

Radivojevića je s Eduardom upoznala majka Andree Šok koja je sestra Snježane Radivojević. Eduardo je bio nepoznati nogometaš sa slabim primanjima, a obitelj Andree Šok također nije financijski dobro stajala, pa su se za pomoć obratili Radivojeviću. Tako je počela priča zbog koje će se na sudu sukobiti dva poznata odvjetnika - Miroslav Šeparović, Eduardov odvjetnik i Mladen Dragičević, odvjetnik Miljenka Radivojevića. Kada su novinari nedavno pitali Dragičevića kako komentira to što u Hrvatskoj ne gledaju blagonaklono na pokušaje Radivojevića da dođe do Eduardova novca, on je odgovorio: “Ovo nije ‘Piramida’ ili izbor za Miss fotogeničnosti pa da javnost glasuje za svog favorita. Ugovor se mora poštivati.”

Deset posto transfera

NACIONAL: Što se događalo otkako ste u studenom prošle godine prvi put u Nacionalu objavili da imate ugovor s da Silvom koji ga obvezuje da vam isplaćuje 10 posto od svakog inozemnog transfera?
- Nakon što je objavljen tekst u Nacionalu, Eduardo da Silva došao je s reprezentacijom na pripreme u Brežice, pred utakmicu s Makedonijom. Novinarima je izjavio da tada, u listopadu 2003., nije bio toliko glup da nešto potpiše. Uskoro je stiglo pismo njegova odvjetnika u kojem navodi da ugovor postoji, odnosno da je postojao, ali je raskinut. To je istina, jedan ugovor je postojao te je kasnije raskinut, ali nakon toga nastao je novi ugovor, o kojem mi sada govorimo. Novi ugovor napravljen je na inicijativu Eduarda da Silve jer se nije slagao sa svojom suprugom i njezinom obitelji, a osjećao je grižnju savjesti i znao je da mi se treba odužiti. Danas Eduardo tvrdi da nije ništa potpisao, ali zato što se boji reći svojoj supruzi da je naknadno potpisao još jedan ugovor. Ja nisam bio sam pri potpisivanju tog ugovora, prisustvovao je i jedan svjedok, ali ja ću ime sačuvati za sudsku raspravu. Nakon toga je odvjetnik Šeparović rekao da je ugovor krivotvorina. Kako može reći da je to krivotvorina ako ga nije vidio? Sada Šeparović tvrdi da je vidio kopiju ugovora. Neka Eduardo bude muškarac i neka ženi i odvjetniku pokaže ugovor.


TRANSFER Eduarda da Silve u Arsenal iznosio je 12 milijuna euraTRANSFER Eduarda da Silve u Arsenal iznosio je 12 milijuna euraTajna skrivana od supruge

NACIONAL: Zašto ste raskinuli prvi ugovor s Eduardom da Silvom?
- Nakon potpisivanja prvog ugovora ja sam Eduardu da Silvi pronašao prvog sponzora, tvrtku koja je u Hrvatskoj prodavala kavu Arabesca. Svatko to može provjeriti kod gospodina Dučkića, vlasnika tvrtke Dučkić d.o.o. i zastupnika za kavu Arabesca. Eduardu sam javio da bi sponzorski ugovor iznosio 100.000 kuna, na što je on pristao. Pazite, Eduardo je u to vrijeme bio anonimus, a to je bio dobar novac. Nas dvojica otišli smo u MSN, agenciju Zdravka Mamića, gdje smo razgovarali s Damirom Jozićem, koji se složio s tim sponzorskim ugovorom i rekao “Nek’ si dečko nešto zaradi”, s time da je agencija tražila postotak za sebe. Eduardo se sa svime složio, ali njegova supruga, tada djevojka, Andrea radila je pritisak na njega i kazala da je to premalo novca. Ja sam Joziću objasnio da nema ništa od ugovora zbog Andreine intervencije. Situacija je bila takva da sam ja predložio da raskinemo ugovor, što smo i napravili. Nekoliko dana kasnije Eduardo me nazvao i rekao da bi mi se želio odužiti. Sastavili smo novi sporazum o poslovnoj suradnji koji smo potpisali. Nekoliko mjeseci kasnije, 2004., Eduardo je počeo napredovati, a obitelj njegove supruge zaključila je da Eduardu i njima ne treba više nitko.

Vještačenje potpisa

NACIONAL: Vi smatrate da je da Silva potpisao novi ugovor, ali to nije rekao svojoj supruzi?
- Upravo tako, to je jedina istina. On tada nije ni slutio da će brzo napredovati i završiti u Arsenalu.

NACIONAL: Grubo rečeno, pola Hrvatske diglo se protiv vas, na internetu dominiraju komentari s pitanjima “kako se usuđujete tražiti novac”. Dapače, u tim komentarima optuživali su vas da ste osoba koja se bavi sumnjivim poslovima.
- U tim komentarima poručuju mi i da se vratim u Srbiju odakle sam došao. Pa, ja sam rođen u Zagrebu i 1991. sam bio dragovoljac Domovinskog rata u 53. samostalnom bataljunu Dugo Selo.

NACIONAL: Kako bi se utvrdilo je li ugovor krivotvoren ili nije, trebalo bi grafološki vještačiti potpis Eduarda da Silve.
- Upravo tako. Ako odvjetnik Šeparović osporava ugovor, onda je jedini način da se vještači potpis Eduarda da Silve. Zašto Eduardo da Silva sam nije rekao “evo, potpisat ću se pa neka se onda moj potpis usporedi s onim potpisom na ugovoru”? Mi smo prošlog ponedjeljka na Novoj TV pokazali njegov potpis na ugovoru i od tada nisam čuo da je netko rekao kako to nije potpis Eduarda da Silve.

SPORNI UGOVOR s potpisom da Silve za koji odvjetnik Šeparović tvrdi da je falsificiranSPORNI UGOVOR s potpisom da Silve za koji odvjetnik Šeparović tvrdi da je falsificiran Svi koji su odbačeni

NACIONAL: Odvjetnik Šeparović sada igra na moralnu stranu cijelog slučaja i tvrdi da vi niste pomagali Eduardu da Silvi te da ste mu kupili samo jedne tenisice.
- Prvo su rekli da nisam potpisao ugovor s Eduardom i da se radi o krivotvorini, zatim izjavljuju “ako smo potpisali… Uostalom, Eduardo da Silva je slomio nogu i postoji mogućnost da prestane igrati nogomet. U tom slučaju, prema tom istom ugovoru, on od mene može tražiti da mu plaćam 600 eura mjesečno. Mi smo u prvom intervjuu Nacionalu objasnili što smo sve dali Eduardu i njegovoj supruzi. Od kupljene haljine za suprugu Andreu u kojoj se pojavila na izboru za Miss Universe, pa nadalje. A i te tenisice su od Cesarea Paciottija. Ono što me najviše boli u cijeloj priči jest način na koji su me Eduardo da Silva i obitelj njegove supruge odbacili, i to čim je Eduardo počeo napredovati u Dinamu. A ja brinem za majku Eduardove punice, više brinem za nju nego za svoju mamu. Svaki dan sam s njom a Eduardova punica ne zna je li joj majka bolesna ili nije, treba li joj nešto ili ne, pet godina nije pogledala svoju mamu, pa to svi u Dugom Selu znaju. Kaznena prijava radi krivotvorenja ugovora je njihovo djelo, a ne Eduarda da Silve, on ima šest razreda osnovne škole i zanima ga samo lopta i ništa više. Nismo samo mi odbačeni, odbačen je i Patrice Kwedi, nekada najbolji prijatelj Eduarda da Silve. On ga je morao odbaciti zbog svoje supruge Andree. Oni su bili “prst i nokat”, pitajte Kwedija, on će vam sve potvrditi. Odbacili su i Zdravka Mamića, kao da ga nikada nije ni bilo.

Utjecaj supruge

NACIONAL: Zdravko Mamić je u emisiji “Ćiroskop” na Z1 televiziji rekao da je Eduardo pod velikim utjecajem svoje supruge.
- Naravno, to je 100 posto točno. Meni je glupo spominjati je, ali ona se pojavljuje u svakoj priči oko Eduarda.

Vezane vijesti

Eduardo: Španjolska bi bila zastrašujuća i da u napadu igra Ramos

Eduardo: Španjolska bi bila zastrašujuća i da u napadu igra Ramos

Napadač hrvatske nogometne reprezentacije Eduardo da Silva priznao je u izjavi za Marcu koliko je impresioniran europskim i svjetskim prvacima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika