22.05.2008. / 23:53

Autor: Dean Sinovčić

Extra zona

Cannes 9. dan: Priča o Che Guevari

U pauzi između dva filma o Cheu novinarima su podijeljenje Kitkat čokoladice, a što su Madonna i Sharon Stone radile u Cannesu te za koga i zašto navija Dean Sinovčić otkrit će vam još jedna reportaža s Azurne obale

Film „Che“, koji je u Cannesu prikazan u srijedu uvečer, bio je toliko iščekivan da su mnogi novinari odlučili gledati film a ne finale Lige prvaka. Znali smo što nas čeka, četiri i pol sata, odnosno dva filma nazvana“Argentina“ i „Gerila“ koji su u Cannesu prikazani u jednom komadu pod nazivom „Che“. Za utjehu novinarima, napravljena je 15-minutna pauza između dva dijela, podijelili su nam sendviče, male Kitkat čokoladice i pola litre vode. Uglavnom, prvi „Che“ opisuje Che Guevaru u Kubi i vrhunski je primjerak ex-Yu partizanštine kojoj treba pridodati idealne produkcijske uvjete. Drugi dio opisuje godinu dana Che Guevare u Boliviji, gdje je na kraju i ubijen, a to je partizanština po ukusu Živojina Pavlovića. Uglavnom, redatelj Steven Soderbergh napravio je film koji ne iznenađuje, ne šokira, ne nudi nikakve kontroverze o Che Guevari, već samo ponavlja sve ono što o njemu znamo. Pri tome mu pomaže Benicio del Toro kao idealni Che Guevara ali ni malo ne zaostaje manje poznati glumac Demian Bichir koji je briljantan u ulozi Fidela Castra. U cijelom filmu glumci govore španjolski pa je Benicio del Toro na konferenciji za novinare priznao da se mučio jer je on sa 13 godina napustio Portoriko, a portorikanski španjolski drugačiji je od originalnog španjolskog. Ujedno, Soderbergh je od glumaca tražio da puste kosu i smršave koliko mogu kako bi izgledali kao paćenici u šumama Bolivije pa je tako del Toro smršavio 8 kilograma a bilo je i onih koji su se osušili i izgubili čak 15 kilograma. Čak se i Soderbergh pridružio glumcima pa je u Cannes dosao s imidžom osobe kojoj hitno treba i frizer i brijač.Bitno je da na kilaži nije izgubila Catalina Sandino Moreno, kolumbijska ljepotica koja glumi revolucionarku i Cheovu suprugu, i čiji je dekolte zabljesnuo tijekom spomenute konferencije.

Nakon premijere održan je party u Villi Murano. Zapravo, bio je to drugi party za taj film, prvi je odrzan u utorak uvecer na jahti poznate dizajnerice Alberte Ferretti kojoj se prohtjelo okupiti ekipu iz filma i prijatelje. Drugi je, naravno, bio masovniji, počeo je u 23.30, i kada sam stigao na ulaz oko jedan iza ponoći mislio sam da nikada neću ući. Naime, došlo je do ogromne gužve, jednom starijem gostu je na partyju pozlilo, došla je hitna pomoć i odvela ga u bolnicu. Za to vrijeme bio je zabranjen ulaz uzvanicima ali se i to brzo raščistilo. Prvog kojeg sam ugledao na partyju bio je glumac Tim Robbins koji se malo, ali samo malo udebljao, i ne izgleda loše. Ubrzo se pojavila i Eva Herzigova, a nasmijao sam se kada sam ugledao i Maradonu. Naime, on je u srijedu uvečer trebao biti, prema najavama, u Moskvi, na finalnoj utakmici Lige prvaka. Očigledno mu se jako dopalo partijanje po Cannesu pa je odustao od Moskve. Uglavnom, kako je Havana Club bio jedan od sponzora partyja, u neograničenim količinama su se točili Mojito kokteli koji su bili toliko jaki da su mi dvije ruske i jedna poljska kolegica rekle da je to i za njih prejako. A kada one to kažu, onda znate da je to istina.

Već znate da su Madonna i Sharon Stone došle u Cannes. Stone dolazi po navici, svake godine u Cannesu se održava amFAR večera, humanitarni događaj na kojem poznati nude nešto svoje na aukciji, onda se to kupuje za velike novce (iako ne vrijedi toliko) a sav prikupljeni novac ide za borbu protiv AIDS-a. Stone je jedna od organizatorica događaja, radi to jako dobro, daleko bolje no što su filmovi u kojima glumi posljednjih godina. Madonni se, izgleda, omilio tretman koji je imala na filmskom festivalu u Berlinu, pa je došla u Cannes s dokumentarcem I Am Because We Are koji govori o djeci iz Malavija koji su postali siročad nakon što su im roditelji umrli od AIDS-a. Upravo zbog njih dvije, razvikanih zvijezda koje filmski festival Cannes koriste kao samopromociju umjesto da naprave poštene filmove, volio bih da palmu za najbolju glumicu dobije Arta Dobroshi za ulogu u belgijskom filmu „Lornina sutnja“ Arta je Albanka rodjena u Prištini gdje je žive i roditelji, ostvarila je briljantnu ulogu kakvu ni Sharon Stone ni Madonna više nikada neće, a na intervjuu za Nacional pokazala se vrlo dragom i simpatičnom. I još nešto, Filmski centar Srbije u srijedu uvečer je u jednom restoranu u Antibesu organizirao večeru za uzvanike. Tko im je došao? Clint Eastwood s obitelji. Čestitamo.

Vezane vijesti

Hrpa zvijezda ne garantira i dobar film

Hrpa zvijezda ne garantira i dobar film

Petak je, vrijeme kada se raspravlja o tome koji filmovi će osvojiti nagrade na festivalu u Cannesu, što će biti objavljeno u nedjelju iza 19 sati.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika