26.05.2008. / 13:21

Autor: Petra Horvat

Cannes

Francuz osvojio 'Zlatnu palmu'

Ovogodišnji je žiri, predvođen Seanom Pennom, preferirao politički osviještene filmove. Glavna je nagrada po prvi puta nakon 1987. godine otišla u ruke francuskog redatelja, a radi se o drami "The Class" Laurenta Canteta

Canneski je žiri, na čelu sa Seanom Pennom, ovogodišnju nagradu 'Zlatna palma' dodijelio Francuzu Laurentu Cantetu za dramu 'The Class' u kojoj glume tinejdžeri amateri koji pohađaju parišku školu u kojoj je smještena radnja filma. Film je snimljen u formi dokumentarca, a bazira se na memoarima francuskog učitelja Francoisa Begaudeaua.

"Film je raznolik i složen. Prikazuje društvo u cjelini i socijalne tenzije unutar njega.", rekao je Laurent Cantet koji je prvi francuski redatelj nagrađen u Cannesu od 1987. godine. Cantetov četvrti film uperen je prema uličnim protestima francuskih profesora i učenika, koji su u tijeku u Francuskoj, povodom smanjenja davanja za školstvo.

Žiri je odluku donio jednoglasno, a Sean Penn je prokomentirao: "ovaj film ima sve ono što želimo dobiti od filma", te dodao: "u svijetu koji vapi za obrazovanjem, ovaj nas je film duboko dotaknuo". Kritičari ocjenjuju da Cantetov film donosi svježinu i preciznost, te da je radnja iznešena bez trunke sentimentalnosti.

Penn je na početku festivala najavio da će glavna nagrada biti dodijeljena redatelju za kojeg se pokaže da je "potpuno svjestan vremena u kojem živi".

Nagrada za najbolju glumicu dodijeljena je Brazilki Sandri Corveloni za ulogu samohrane majke u filmu "Line of Passage" redatelja Waltera Sallesa i Daniela Thomasa. Najboljim je glumcem proglašen oskarovac Benicio Del Toro za izvedbu Che Guevare u Soderberghovom četverosatnom filmu "Che", a najboljim redateljem Turčin Nuri Bilge Ceylan za obiteljsku dramu "Three Monkeys".

'Grand Prize' je dodijeljen talijanskoj drami "Gomorrah" koja se bazira na svjetskom bestseleru, a nagradu žirija je osvojio film o korupciji u Italiji "Il Divo" o Giuliu Andreottiu koji je sedam puta bio premijer. Braća Jean - Pierre i Luc Dardenne su osvojila nagradu za najbolji scenarij filmom "The Silence of Lorna" o ilegalnim imigrantima, a Zlatna kamera je pripala filmu "Hunger" o Bobbyju Sandsu koji je umro u britanskom zatvoru od posljedica štrajka glađu. Nagrada za životno djelo dodijeljena je američkom redatelju Clintu Eastwoodu.

Festival u Cannesu jedan je od najvećih u svijetu, a njegova posebnost je u tome što je, po riječima Jeana Cocteaua, 'apolitična, ničija zemlja, mikrokozmos onoga što bi svijet bio kad bi ljudi mogli direktno kontaktirati jedni s drugima i govoriti istim jezikom.'

Vezane vijesti

Hrpa zvijezda ne garantira i dobar film

Hrpa zvijezda ne garantira i dobar film

Petak je, vrijeme kada se raspravlja o tome koji filmovi će osvojiti nagrade na festivalu u Cannesu, što će biti objavljeno u nedjelju iza 19 sati.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika