28.05.2008. / 19:00

Autor: Tanja Molvarec

Upozorenje saborskog zastupnika Nenada Stazića:

Nedavni izbor Ustavnih sudaca diskriminantan

Nenad Stazić (SDP) smatra da je diskriminantno što nije izabran nijedan pripadnik manjina na što mu je HDZ-ovac Frano Matušić odgovorio da kod izbora za ustavne suce i nije obveza birati pripadnike manjina

Donošenje zakona o diskriminaciji neće spriječiti samu diskriminaciju i netoleranciju već je potrebno podići svijest u društvu a posebno u tijelima vlasti, istaknuto je na današnjoj sjednici Sabora.

Ljubica Lukačić (HDZ) pohvalila je odredbe koje kao diskriminaciju reguliraju propuštanje razumne prilagodbe vezano uz potrebe osoba s invaliditetom, a kojima se jamči da, sukladno svojim mogućnostima, koriste javno dostupne resurse, sudjeluju u javnom životu, imaju pristup radnom mjestu i odgovarajuće uvjete rada, prilagodbu infrastrukture i prostora.

SDP-ova Vesna Škulić kazala je, pak, da se, bez obzira što je to zakonska obveza, prava osoba s invaliditetom ne poštuju u praksi jer je činjenica da ona i kolegica Lukačić, kao osobe s invaliditetom, ne mogu u invalidskim kolicima doći za govornicu i govoriti u ime svoga kluba.

Ingrid Antičević Marinović (SDP)rekla je da je diskriminacija ugrađena u neke hrvatske zakone, primjerice u zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji koji, kaže, priječi ženama darivanje stanica, a muškarcima dopušta.

"Čuli smo čak od Vlade obrazloženja da su to osjetljiva moralna pitanja. Ako su to osjetljiva moralna pitanja onda ukinimo tu mogućnost i muškarcu pa budimo bar dosljedni u gluposti", rekla je Ingrid Antičević Marinović. SDP-ova zastupnica diskriminatornima drži i odredbe Obiteljskog zakona koji propisuje da žena mora biti na porodiljnom dopustu, a muškarac "ako mu se prohtje".

Nenad Stazić (SDP) također je upozorio da se "diskriminacija događa kroz provedbu zakona", a kao primjere toga naveo je nedavni izbor ustavnih sudaca u Saboru, kada je, kaže, učinjena diskriminacija po nacionalnoj osnovi jer u sud nije imenovan ni jedan predstavnik manjina.

Diskriminacija je, kazao je, učinjena i po političkom uvjerenju, i to ne samo kod izbora sudaca, već i pri izboru članova Povjerenstva za sukob interesa i Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe programa suzbijanja korupcije, jer se, tvrdi, nije poštivala volja civilnih udruga i struke, već su "ljudi birani po političkom kriteriju i voljom političke većine".

Diskriminatornim je ocijenio i najavljeni amandman HDZ-a po kojemu bi se iz popisa svih oblika diskriminacije koji se predloženim zakonom žele suzbiti izbrisali oni "zbog rodnog identiteta i izražavanja". "To znači - ponašajmo se diskriminatorno prema transeksualnim osobama", rekao je Stazić.

Za ispravak njegovih navoda, nazivajući ih "tendencioznim i zlonamjernim", javio se Frano Matušić (HDZ), ističući kako Hrvatska primjenjuje najviše standarde u zaštiti prava nacionalnih manjina, a da kod izbora za ustavne suce i nije obveza birati pripadnike manjina.

Na Stazićeve prozivke vezane uz HDZ-ov amandman, Matušić je rekao da se pojmovi "rodnog identiteta i izražavanja" predlažu brisati jer i nisu spomenuti u direktivama EU niti su znanstveno definirani.



Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika