29.05.2008. / 09:00

Autor: Marko Biočina

Dugovi

Zbog Holdinga svaki Zagrepčanin dužan 9 tisuća kuna

S obzirom da je Holding u protekloj godini ostvario samo tridesetak milijuna kuna dobiti, mnogi smatraju kako bi u budućnosti ta tvrtka i Grad mogli doći u situaciju da ne mogu vraćati svoje dugove.

U samo dvije godine Zagrebački holding se zadužio za 4,5 milijardi kuna. Ako se tome pribroji i dug Grada Zagreba od 1,8 milijardi kuna, te ugovoreni, ali još nerealizirani kredit od 900 milijuna kuna za gradnju socijalnih stanova u Sesvetama ispada da je Zagreb dužan oko milijardu eura. Također, jednostavno je izračunati kako je svaki stanovnik glavnog grada Hrvatske dužan oko 9 tisuća kuna.

Najveći dio Holdingovog duga otpada na obveznice vrijedne 300 milijuna eura koje će doći na naplatu 2017 godine. Najveći dužnik unutar Holdinga je ZET koji se zadužio milijardu kuna kako bi na leasing kupio nove tramvaje. S obzirom da je Holding u protekloj godini ostvario samo tridesetak milijuna kuna dobiti, mnogi smatraju kako bi u budućnosti ta tvrtka i Grad mogli doći u situaciju da ne mogu vraćati svoje dugove.

Ipak, s takvim se ocjenama ne slaže direktor Holdinga Slobodan Ljubičić. On je u izjavi za Večernji list ostavio otvorenom mogućnost da se Holding i dodatno zaduži u budućnosti. "Daleko smo ispod naših potencijala za zaduživanje. O tome svjedoči i interes ulagača, koji lani nisu uspjeli kupiti naše obveznice pa traže da emitiramo novu seriju u iznosu od 50 milijuna eura. No nećemo to učiniti jer nam taj novac nije nužan".

Vezane vijesti

Kako je URIHO oblačio Holding

Kako je URIHO oblačio Holding

Kako smo i najavili, Nacional počinje objavljivati dokumente o nezakonitostima u URIHO-u nakon što smo optuženi da radimo na štetu invalida. Sve… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika