02.06.2008. / 12:03

Autor: Tanja Molvarec

Kanadski stručnjaci podnijeli tužbu

Facebook krši privatnost pojedinca

U tužbi se navodi da kompanija ne upozorava korisnike o tome na koji se način njihovi podaci šire mrežom i ne uklanja ih adekvatno nakon što ih sami korisnici izbrisali

Kanadska grupa stručnjaka za društvene nauke podigla je tužbu protiv Facebooka, popularne web stranice za druženja, optužujući ih da u svom radu krše prava na privatnost pojedinca.

"Sedam milijuna korisnika Facebooka postoji u Kanadi i zato ta stranica mora biti javna i odgovorna", rekla je za BBC Phillipa Lawson iz Klinike za javni interes.
Osnova tužbe bila je činjenica da korisnici objavljuju "osjetljive informacije" o drugima i razmjenjuju ih bez znanja ili dozvole onoga o kome se tu radi.

Dalje se navodi kako kompanija ne upozorava korisnike o tome na koji se način njihovi podaci šire mrežom i ne uklanja ih adekvatno nakon što ih sami korisnici izbrisali. Sa Instituta koje je i uložilo žalbu objašnjavaju da su se fokusirali na Facebook jer je to trenutno najpopularnija stranica predviđena za tinejdžere koji možda nisu ni svjesni rizika koje ima postavljanje osobnih informacija na internet.

Čelnici prozvane web stranice odbacili su sve optužbe te istaknuli da imaju najveće standarde u tom poslu. MySpace je stranica koja će sljedeća biti analizirana, javlja BBC.

Vezane vijesti

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Društvena mreža Facebook pristala je isplatiti 10 milijuna dolara nakon tužbe korisnika kojom ju optužuju da je koristila njihove fotografije i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika