02.07.2008. / 14:16

Autor: Marko Muždalo

Kongres u Madridu

Saudijska Arabija odbija povećati proizvodnju nafte

'Mi nismo odgovorni za visoku cijenu nafte i zasad ne planiramo povećati proizvodnju', ponovio je saudijski stav za CNN Ali al-Naimi saudijski ministar nafte jedan od sudionika Svjetskog naftnog kongresa koji se održava ovaj tjedan u Madridu, te potvrdio prognozu analitičara Johnha Halla da se na kongresu neće riješiti naftna kriza.

Al-Naimi nije opovrgnu tvrdnju da Saudijska Arabija može proizvoditi 11 milijuna barela dnevno, ali se zapitao 'A tko će tu naftu kupiti?'. Time je ponovio mišljenje Saudijske Arabije da na tržištu ima dovoljno nafte i da eventualni manjak nafte nije uzrok visokih cijena. Također je oštro odbacio prijedlog nekih analitičara da bi Saudijska Arabija, uz povećanje proizvodnje, trebala ponuditi i popust na kupljenu naftu i time pokušati srušiti cijenu. 'Tržišna ekonomija ne funkcionira na taj način', rekao je al-Naimi.

Ipak, al-Naimi je najavio da će Saudijska Arabija uložiti 129 milijardi dolara kroz idućih nekoliko godina u povećanje proizvodnje. Cilj im je proizvoditi 12,5 milijuna barela dnevno i zadržati poziciju vodećeg proizvođača nafte u svijetu. Današnja cijena nafte je 141 dolar po barelu.

Vezane vijesti

Saudijke žele voziti

Saudijke žele voziti

Saudijke su u srijedu, na godišnjicu početka kampanje, stavile na internet peticiju namijenjenu kralju Abdalahu kojom traže da se ženama dopusti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika