05.07.2008. / 15:37

Autor: Marko Muždalo

Srbija

Izbor nove vlade u ponedjeljak

Zakonom se predviđa da vlada ima ministarstvo za ljudska i manjinska prava na čemu su inzistirali zastupnici nacionalnih manjina

Srbijanski parlament će u ponedjeljak na posebnoj sjednici birati novu vladu čiji će sastav predložiti Mirko Cvetković kandidat za predsjednika vlade kojeg je predložio predsjednik Srbije Boris Tadić. Buduća vlada Srbije bi, kako je predviđeno zakonom o ministarstvima, trebala imati 27 članova: premijera, 24 ministra, četiri potpredsjednika od kojih će trojica biti i ministri i jednog ministra bez resora.

Zakonom se predviđa da vlada ima ministarstvo za ljudska i manjinska prava na čemu su inzistirali zastupnici nacionalnih manjina.

U izmjenama zakona o vladi uvodi se položaj zamjenika premijera, koji će imati značajne ovlasti. Mandatar Cvetković će za svog zamjenika predložiti čelnika Socijalističke Partije Srbije Ivicu Dačića kako je dogovoreno koalicijskim sporazumom. Isti zakon predviđa da u slučaju neodlučenog glasovanja ministara, glas premijera bude presudan u donošenju odluka.

Vlada će biti izabrana dobije li natplolovičnu većinu od 250 zastupnika koji sjede u parlamentu. Budu li izabrani predsjednik, potpredsjednici i ministri pred zastupnicima polažu zakletvu te počinje teći četverogodišnji mandat vlade.

Vladajuću većinu čini koalicija 'Za europsku Srbiju', koalicija SPS,Stranke umirovljenka i Jedinstvene Srbije te predstavnici manjina.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika