Objavljeno u Nacionalu br. 661, 2008-07-15

Autor: Mislav Šimatović

Karijera i novac

Dodik zaustavio širenje Croatia osiguranja u BiH

Hrvoje Vojković, čelni čovjek Croatia osiguranja, u svibnju je razgovarao u Banjoj Luci s premijerom RS-a Miloradom Dodikom o mogućnosti preuzimanja Jahorina osiguranja; tada je Vojković dobio političku podršku, ali su se okolnosti ubrzo promijenileHrvoje Vojković, čelni čovjek Croatia osiguranja, u svibnju je razgovarao u Banjoj Luci s premijerom RS-a Miloradom Dodikom o mogućnosti preuzimanja Jahorina osiguranja; tada je Vojković dobio političku podršku, ali su se okolnosti ubrzo promijenileUnatoč prethodnom dogovoru, Croatia osiguranje nije uspjelo preuzeti kontrolu nad bosanskohercegovačkim Jahorina osiguranjem. Učinila je to austrijska osiguravateljska kuća Vienna Insurance Group (VIN), koja je preko svoje tvrtke Vienna Insurance Management za 2,25 milijuna eura kupila 22 posto dionica osiguravajuće tvrtke s Pala. Svoje dionice Austrijancima su prodali direktor Jahorina osiguranja Ranko Renovica, još dva člana njegove obitelji, kao i još tri dioničara.

Vijest da je VIN postigao dogovor s menadžmentom Jahorina osiguranja iznenadila je upućene jer je pred sklapanjem posla s tvrtkom s Pala prethodno bilo Croatia osiguranje. O kupnji Jahorina osiguranja u svibnju je predsjednik uprave Croatia osiguranja Hrvoje Vojković u Banjoj Luci razgovarao s premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom i potvrdio da je najveća hrvatska osiguravateljska kuća vrlo zainteresirana za preuzimanje Jahorina osiguranja. Kako je naklonost politike još uvijek presudan faktor u sklapanju poslova u RS-u, činilo se da je posao dogovoren. Međutim, samo dan nakon tog sastanka Dodik je, gostujući u Zagrebu na skupštini Srpskog narodnog vijeća, svojim izjavama izazvao diplomatski incident i svađu s hrvatsklim državnim vrhom. Nakon što ga je predsjednik Mesić optužio da promovira RS kao državu i omalovažava Republiku Bosnu i Hercegovinu, menadžment Jahorina osiguranja potražio je novog partnera.

Ubrzo je uprava Jahorina osiguranja izvijestila banjolučku burzu da je u završnoj fazi pregovora s inozemnim partnerom te je zatražila privremenu obustavu trgovanja njenim dionicama. Jahorina osiguranje deseta je po snazi osiguravateljska tvrtka u Bosni i Hercegovini i treća u RS-u. Tržište osiguranja u RS-u slabo je razvijeno. Samo jedna od 11 osiguravajućih kuća nudi životno osiguranje. Postoje tek četiri vrste obveznih osiguranja, od čega su tri vezana uz autoodgovornost. 

Vezane vijesti

J. Kosor prekršila vlastiti antikorupcijski program

J. Kosor prekršila vlastiti antikorupcijski program

Gostujući u emisiji "Nedjeljom u 2" bivši čelnik Croatia osiguranja, Damir Mihanović javno je ispričao sve o aferi Fimi media koju je razotkrio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika