Objavljeno u Nacionalu br. 661, 2008-07-15

Autor: Veljko Barbieri

Kuharski kanconijer

Pelopovi njoki i makaroni

Zeus je složio Pelopove kosti, a ostatake njegova mesa iz pirjanca povezao tijestom od ječmenog brašna i vratio Pelopa na svijet pa su Zeusa svi smatrali njegovim novim ocem

Veljko BarbieriVeljko BarbieriPoput osnivača Troje Kadma, i kralj Pelop, po kojem je poluotok Peloponez dobio ime, također je bio lidijskog, ili frigijskog, a ne grčkog podrijetla. Otac mu je bio oholi Tantal, žderonja i ispičutura, sin Zeusova brata Hada, kojeg je vrhovnik zbog oholosti i neumjerenosti osudio da u Tartaru, podzemnom carstvu svog mračnog roditelja, trpi vječnu glad i žeđ. Težak Pelopov život pun je krvoprolića. Nekoliko podjednako krvavih događaja prepleće se s našim današnjim jelovnikom. Svi Pelopovi potomci bili su obilježeni dvama bijelim znakovima utisnutima na oba ramena. Na desnom okrugla, a na lijevom izdužena mrlja koja im se isticala na koži. Taj je nasljedni biljeg po predaji potekao od dva strašna ugriza koja je Pelopu zadala boginja Demetra da kazni njegova djeda Hada zbog otmice svoje kćeri Perzefone.


Da smiri njezin bijes, nikoga ne pitajući za savjet, okrutni Tantal ubio je svoga sina i od njegova mesa skuhao bogovima pirjanac koji im je poslužio uz njoke od ječmenog brašna i stare grčke makarone. Naravno, kušali su svi Olimpljani, pa i Demetra, kojoj je već minula srdžba. Kad su bogovi otkrili što su jeli, Zeus kazni Tantala vječnom glađu i žeđu, a Pelopu udahne nov život. Složio je jadnikove kosti, a ostatake njegova mesa iz pirjanca povezao tijestom od ječmenog brašna i vratio Pelopa na svijet, pa su od tog trenutka Zeusa svi smatrali njegovim novim ocem. Stoga su Stari Grci makarone i njoke nazivali makaria, po nazivu za tijesto od ječmena brašna, i jeli ih s pirjanim mesom svetih i obrednih dana posvećenih Pelopu, a Rimljani su osmislili glagol macerare, mijesiti tijesto za tjesteninu. Prokletstvo okrutnog Tantala obrušilo se i na njegove unuke, na dva Pelopova sina, Atreja i Tijesta, koje je njihov otac zbog ubojstva njihova brata Krizipa zauvijek protjerao s Peloponeza. Ubrzo je među njima buknula mržnja pa je Atrej ponovio djedov zločin i ubio sva tri Tijestova sina, a njihovim pirjanim mesom nahranio brata koji nije ni slutio što jede, jer ga je Atrej uvjerio da ga je ugostio kako bi se pomirili.

A kad mu je nakon objeda pokazao ruke i stopala njegovih sinova, Tijest je istoga trenutka oduzeo sebi život. No ni tu se ne prekida krvavi trag Pelopovih potomaka, obilježenih bijelim oznakama nalik na njoke i makarone. Nakon smrti oca i braće najmlađi Tijestov sin Egist ubio je svoga strica Atreja, a poslije, zaljubljen u mikensku kraljicu Klitemnestru, ubio i njezina muža, kralja Agamemnona, kad se ovaj pobjedonosno vratio iz Troje. Ubojstvo svog slavnog oca uskoro je osvetio kraljev sin Egist, i to na nagovor samoga Pelopa, jer su i Agamenon i Menelaj, čija je nevjerna žena Helena prouzročila Trojanski rat, bili njegovu unuci. A sve zbog davne kletve koju je pred smrt na Pelopa i njegovo potomstvo bacio kočijaš Mirtil, kojeg je Pelop ubio dok su se nadmetali u utrci dvokolica. I premda ovaj zamršeni krvavi niz ni ovdje ne prestaje, nitko ne zna kako je skončao sam kralj Pelop, o kojemu još prepričavaju razne priče, posebno svetih i obrednih dana, i to uz posvećene mesne pirjance s njokima i makaronima.

Šporki makarulNa 10 dag rastopljene masti propirjajte 1 kg luka pa na tu posteljicu ubacite 1,25 kg nasjeckane mekači od junećeg ili goveđeg buta i nastavite sve to pirjati 3 sata, podlijevajući s 1 l crna vina. Kad meso omekša, ubacite žlicu mljevena cimeta, 5 klinčića i 1 dl prošeka, pa pustite da se još malo kuha dok se sasvim ne prožme. Služite s dubrovačkim makarulima ili makaronima i ribanim sirom.

Jelenovina s njokimaOko 1 kg jelenje mekači od buta preko noći ostavite u marinadi od 1 dl kvasine, 2 dl crnoga vina i 1 l vode s većim korijenom celera i dvije mrkve. Drugog dana izvadite meso iz marinade, narežite na kockice i pirjajte 2 sata s 2 ribana luka, sitno ribanim celerom i mrkvama iz marinade, žlicom koncentrata rajčica, žlicom slatke paprike, žličicom ribanog muškatnog oraščića i 10 dag nasjeckane slanine, miješajući i stalno podlijevajući marinadom od jelenovine i povrća. Kad meso omekša a umak se zgusne, služite s njokima posutima ribanim sirom.

Vezane vijesti

Bakhovi razuzdani jelovnici

Bakhovi razuzdani jelovnici

Dioniza, vječno zanesenog Zeusova i Semelina sin, boga vina, u antičkoj su Grčkoj slavili razuzdanim svetkovinama, Dionizijama, i kraljevi i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika