Objavljeno u Nacionalu br. 662, 2008-07-22

Autor: Veljko Barbieri

Kuharski kanconijer

Hymirove riblje delicije

Ma koliko Jormunganda Hymira svakodnevno upućivala u tajne vikinške gastronomije, dobroćudni kuhar i žderonja uskoro se zasitio tolike ribe

Veljko BarbieriVeljko BarbieriSvaki je Viking znao da je dobri div Hymir spasio život golemoj morskoj zmiji Jormungandi, čuvarici najstarijih tajni mora, prekinuvši ribarski konop kojim ju je, zakvačenu velikom udicom, gromovnik Tor izvlačio na brod, dok su zajedno lovili u ledenim vodama. Nemilosrdni bog tu je psinu dobro naplatio, iskamčivši od Hymira veliki čarobni kotao u kojem su se vječno kuhala najbolja jela u kuhinjama Aegira, nebeske prijestolnice, kamo ga je prenio Tor, i odakle je zajedno s božanskom braćom, najstarijim Odinom i mlađim Lokijem, vladao svijetom. Jormunganda dobročinstvo kojim joj je spasio život nije nikad zaboravila dobrom divu Hymiru i svakodnevno ga je opskrbljivala najboljom ribom, Hymirovom najomiljenijom hranom, a kad bi se zaželio ribolova, smirivala je gotovo stalno uzburkano Sjeverno more.

U takvom su sada skladu živjeli div i morska zmija da su, dok je on sjedio na obali, a ona goleme glave izdignute iznad površine vode, prepričavali zgode iz života besmrtnika i smrtnika. Ipak, Hymiru je bilo najmilije kad mu je savjetovala kako da pripremi razne vrste riba, jer je ostao bez čarobnog kotla. S Hymirovim kotlom, sada u Aegiru, mogao se možda mjeriti samo Odinov kuhar Andhrimir koji je u njegovoj podzemnoj palača u Vallhali svakodnevno pripremao hranu za poginule ratnike, ali on je sva ta jela za junake pripemao samo od mesa svetog vepra Saehimira, dok je u vještini kuhanja drugih namirnica, pogotovo riba, bio neuk. Ma koliko Jormunganda Hymira svakodnevno upućivala u tajne vikinške gastronomije, dobroćudni kuhar i žderonja uskoro se zasitio silne ribe.


Pa se jednoga dana požalio svojoj vjernoj prijateljici: “Premila gospodarice mora, dodijala mi je tvoja riba. Samo žderem i debljam se.” Uvrijedila se Jormunganda i pretvorila se opet u strašno čudovište: “Nezahvalniče, nisi dostojan ni najmanje ribice, a kamoli pravog kuharskog savjeta. Baš sam ti danas nalovila tunja, bakalara i oslića. Ali sama ću utažiti glad, a tebi ništa. I ne usuđuj se danas na more, jer ćeš nastradati!” Reče tako bijesna Jormunganda, pa proguta svu ribu koju je nahvatala za Hymira. Podigla je takvu oluju da je div morao uteći u svoju čvrstu kuću da spasi goli život.

Zmijurina zaroni u podmorje i dugo je preživala sklupčana na dnu. Kad ju je prošao bijes, sjeti se kako joj je Hymir spasio život pa izroni pred samom obalom i izbaci nešto već probavljene ribe: “Slobodno iziđi, Hymire, i nemoj me više ljutiti. Kušaj ovu ribu iz mog želuca koji je pun svakakvih začina pa hrani koju izbacim iz ždrijela nema premca.” Nakon što je bojažljivo izišao iz svoje kuće i prišao obali, Hymir je kušao Jormungandinu ribu i oduševio se. Od tog dana opet je uživao u ribi, a ponajviše u paštetama koje mu je često u svom želucu kuhala vladarica mora i podmorja.

Pašteta od mola i bakalaraNa namašteni kalup za paštetu obložen ploškama tikvica položite 0,5 kg mljevenih skuhanih fileta od oslića i bakalara, a sredinu smjese popunite oslićevom jetrom. Posolite, popaprite i pokrijte jetru drugim dijelom skuhanih i mljevenih ribljih fileta pa neka se u pećnici peče 15 minuta. Izvadite jelo i pustite da se ohladi. Oprezno izvadite paštetu, protresite i okrenite kalup na donju stranu. Služite je narezanu na ploške i zalivenu umakom od jagoda i malina, propirjanih u maslacu i prošeku.

Rossoulet od tunjevineOko 1 kg prepečenih fileta od tunjevine sameljite u mikseru s 10 dag pršuta, 5 dag kapara, 2 tvrdo kuhana jaja i sokom od 1 limuna, sve začinjeno grančicom ružmarina, solju i paprom. Položite smjesu u maslinovim uljem premazan kalup, koji ste prethodno obložili ploškama slanine, i pecite rossoulet u pećnici 15 minuta. Kad se ohladi, jelo oprezno izvadite iz kalipa protresavši ga i okrenuvši na donju stranu.

Vezane vijesti

Bakhovi razuzdani jelovnici

Bakhovi razuzdani jelovnici

Dioniza, vječno zanesenog Zeusova i Semelina sin, boga vina, u antičkoj su Grčkoj slavili razuzdanim svetkovinama, Dionizijama, i kraljevi i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika