27.08.2008. / 08:50

Autor: Nina Tomljanović, Katarina Zorić, Petra Horvat

BiH

Šimić slobodno šeće Sarajevom

Ognjen Šimić jučer je na Županijskom sudu u Rijeci, po odluci sudskog vijeća kojim je predsjedala sutkinja Ika Šarić, nepravomoćno osuđen na devet godina zatvorske kazne zbog 18 slučajeva primanja mita

Riječki kirurg Ognjen Šimić koji je u ponedjeljak na riječkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora nalazi se u Bosni i Hercegovini točnije u Sarajevu te se ne očekuje da bi mogao biti izručen hrvatskom pravosuđu, kazao je za Hinu sarajevski odvjetnik Nikica Gržić. "Mi 99 posto očekujemo da će Hrvatska vlastima BiH uputiti nalog za njegovo izručenje no Ognjen Šimić je državljanin BiH i stoga on ne može biti izručen", rekao je Gržić.

Sarajevski odvjetnik je potvrdio da je preuzeo Šimićevo zastupanje u pravnim predmetima na području BiH ali je istaknuo da se to ne odnosi na slučaj vođen pred riječkim sudom budući da to vodi drugi odvjetnik."O samom predmetu nismo razgovarali", kazao je Gržić.

Ognjen Šimić je u ponedjeljak doputovao u Sarajevo nakon što ga je Županijski sud u Rijeci osudio na devet godina zatvora zbog 18 slučajeva primanja mita.

Glasnogovornik suda Zoran Sršen izjavio je da sud još nije dobio službenu potvrdu da Šimić ima dvojno državljanstvo, odnosno uz hrvatsko i državljanstvo BiH, te da je policija dobila nalog da za njim raspiše međunarodnu tjeralicu.

Inače, Šimić je sin poznatog sarajevskog liječnika i profesora Srećka Šimića, tako da se pretpostavlja kako boravi kod oca s kojim je jučer viđen u centru Sarajeva, odnosno u poslovnici pošte i sarajevskoj općini gdje je obavljao potrebne korake za dobivanje potvrde o bosanskom državljanstvu. Srećko Šimić jedan je od utemeljitelja sarajevske Ginekologije nakon rata u Bosni, a trenutno radi u dvije poliklinike.

S obzirom da posjeduje državljanstvo BiH, izvjesno je kako Šimić neće biti izručen dok god bude bio u toj državi.

Naime, zakoni BiH ne dopuštaju izručivanje svojih državljana stranim zemljama, a slično je i u Hrvatskoj. Zato su prošlosti mnogi koristili institut dvojnog državljanstva kako bi izbjegli zatvorske kazne i kaznene progone u državi u kojoj su živjeli.

Tako su iz BiH u Hrvatsku pobjegli Ante Jelavić i Ivan Bender, dok su skrovište u BiH našli optuženi iz afere Maestro Svjetlan Stanić i sada Ognjen Šimić. Postoji mogućnost da i bosanaskohercegovački sud pokrene ponovljeni postupak protiv Šimića, ali tako nešto je malo vjerojatno.

"Procedura je da ga naš istražni sudac primi, sasluša i pusti na slobodu, U izvanrednim slučajevima naš sud može pokrenuti proces ovdje. Dogodilo se da su osobe koje mi u BiH tražimo, a imaju dvojno državljanstvo, pobjegle u Hrvatsku, pa nikad nisu izručene nazad. Znači da u tom slučaju Šimić neće biti izručen u Hrvatsku", izjavio je za Jutarnji list predstavnik MUP-a BiH Ćamil Kreso.

Šimićev branitelj Goran Marjanović obrazložio je Šimićev nedolazak na izricanje presude teškim zdravstvenim stanjem njegova branjenika i opasnostima od stresa tijekom izricanja presude u sudnici.

Amil Kreso iz bosanskog MUP-a tvrdi kako će bosanska policija odbiti izručiti Šimića Hrvatskoj tek kad od sutkinji dostavi dokaz o državljanstvu. Krese je kazao kako bosanski MUP za sada nema službenu informaciju o tome da je Šimić u Sarajevu, no istaknuo je i da je on slobodan građanin za kojim nije raspisana tjeralica.

"Tek kad Interpol dostavi tjeralicu, pozvati ćemo ga na razgovor i obavijestiti Interpol da ga se ne može izručiti jer je naš državljanin", rekao je Kreso.

Šimić je reporteru Jutarnjeg lista rekao kako se u Sarajevu osjeća sigurno, te kako bi u Hrvatskoj bio u opasnosti. "Jedini cilj mi je preživjeti", rekao je Šimić i dodao kako nije bitno od koga.

Gržić je rekao kako se Šimić unatoč presudi može zaposliti u BiH, jer je tamo slobodna osoba, a taj je podatak potvrdio MUP u BiH. Prema nekim podacima, Šimiću je već ponuđeno radno mjesto u bolnici u Tuzli, gdje je šef kardiokirurgije njegov školski prijatelj Nikola Sladoje.

Ljerka Krajnović, krunska svjedokinja u slučaju Šimić, izjavila je kako je svoje odradila, te kako ju Šimić više ne zanima. Dodala je i kako je zadovoljna što je jedina od mnogih koji su se suočili s istom situacijom odlučila to prekinuti.

Vezane vijesti

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika