Objavljeno u Nacionalu br. 670, 2008-09-15

Autor: Dean Šoša

Video

Jesenske top premijere

U domaćim videotekama uskoro će se moći pronaći nekoliko dobrih izdanja, poput redateljskog debija Clinta Eastwooda 'Jeza u noći'

Kada sam u kolovozu 2003. godine od kolege Igora Saračevića preuzeo ovu kolumnu, videoteke su još uvijek bile brojne i dobro posjećene. DVD je upravo zadavao smrtonosni udarac VHS-u, a pravi su filmofili nad time likovali, uživajući u činjenici da kod kuće napokon mogu gledati filmove savršene slike.

U međuvremenu, puno se toga promijenilo. Združenim djelovanjem televizije, kablovske televizije, interneta i pirata, videoteke su postale egzotična mjesta poput bačvarija, a DVD bi ubrzo mogao doživjeti sudbinu pokojnog VHS-a. Prvi mu je neprijatelj Blue-ray, koji ipak malo sporije no što smo mislili ulazi u domove, a drugi i zasad puno opasniji je internet.
Otkako je flat-rate pojeftinio, a brzine povećane, svaki informatički iole pismeniji filmofil može ‘skidati’ s ‘neta’ holivudske hitove, mjesecima prije no što se isti pojave u videotekama. Čak ne mora znati ni engleski, s obzirom da domaći freakovi besplatno nude i titlove. Informatički svijet kudikamo je kompliciraniji od filmskoga, no većini pripadnika potonjeg ipak opravdano nije jasno kako je moguće da se zakoni toliko otvoreno mogu kršiti i da nitko ne može ugasiti sve te silne portale, koji industriji odnose milijarde dolara.

Bilo kako bilo, ove su promjene jedan od razloga zbog čega ovu kolumnu, u raznim oblicima (Video, DVD) neizostavnu u Nacionalu od njegova osnutka, čitate posljednji put. Kako video izdavaštvo unatoč svemu spomenutom još relativno dobro funkcionira, za oproštaj mogu samo navesti neke od najzanimljivijih premijera koje nas očekuju ove jeseni u videotekama.

Sljedeće druženje s vjernim čitateljima zakazujem pak u televizijskoj filmskoj emisiji “Slatki život”, koju od listopada uređujem na HTV-u. Za koji tjedan, u videoteke stiže hvaljena drama “Rails & Ties”, najzanimljivija zbog činjenice da je riječ o redateljskom prvijencu Alison Eastwood, kćeri čovjeka kojeg je ugledni britanski filmski magazin Sight & Sound na naslovoj stranici rujanskog izdanja napokon proglasio najvećim živućim američkim redateljem. Zanimljivo, za listopad je napokon najavljeno i DVD izdanje tatina redateljskog prvijenca, briljantnog trilera “Jeza u noći”/“Play Misty for Me”, koji je dalekovidnima već 1971. godine mogao pokazati da je Clint Eastwood sposoban za daleko više od glumljenja Leoneova “Čovjeka bez imena”. Među ostalim klasičnim naslovima koje domaći distributeri za jesen najavljuju vrijedi izdvojiti Hitchcockovo remek-djelo “Sjena sumnje”, Wilderove dragulje “Dvostruka obmana”, “Izgubljeni vikend” i “Bojnik i derište” (nekoć “Major i malena”) te sjajan vestern Anthonyja Manna “Winchester 73”. Titula možda najzanimljivije jesenske DVD premijere pak pripada drami ‘’Savage Grace”/“Okrutna milost”, odličnom filmu utemeljenom na istinitoj priči o bizarnoj sudbini jedne bogataške obitelji, u kojem Julianne Moore po tko zna koji put potvrđuje možda i vodeću poziciju u panteonu današnjih holivudskih glumica.

U videoteke će izravno i hvaljeni irski mjuzikl “Once”, nagrađen Oscarom za najbolju pjesmu i priznanjem publike u Sundanceu, a kino-distribuciju po svemu sudeći preskače još jedan miljenik publike Sundancea - film ceste “Grace is Gone”, za koji je sveprisutni Clint Eastwood skladao glazbu. DVD premijeru imat će i “Be Kind Rewind”, novi film uglednog Michela Gondryja (“Vječni sjaj nepobjedivog uma”). Od bizarnijih premijernih DVD naslova koji nas uskoro očekuju vrijedi izdvojiti dva japanska horora- “Predskazanje”/“Yogen” i “Epidemija”/“Kansen” te horor-komediju “Zombie Strippers” s čuvenim Robertom Englundom i porno divom Jennom Jameson.

Vezane vijesti

Video: Deset najgledanijih videa na YouTubeu

Video: Deset najgledanijih videa na YouTubeu

YouTube je izdao listu Top 10 najjgledanijih video uradaka na kojoj prvo mjesto drži Rebecca Black i njezin video spot za pjesmu 'Friday'. Razne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika