23.09.2008. / 10:44

Autor: Marko Biočina

Revizija tvrdi

Banac pronevjerio državni novac

Otkriveno je kako je Banac sam sebi iznajmljivao stan u Zagrebu, na temelju čega je u godini dana inkasirao nešto manje od 40 tisuća kuna proračunskog novca

Državna revizija otkrila je kako je predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora i bivši saborski zastupnik Ivo Banac tijekom svog saborskog mandata nenamjenski i vrlo rastrošno raspolagao s novcem iz državnog proračuna koji mu je bio dodijeljen. Otkriveno je kako je Banac sam sebi iznajmljivao stan u Zagrebu, na temelju čega je u godini dana inkasirao nešto manje od 40 tisuća kuna.

Naime, kao i svi ostali saborski zastupnici, kada je postao saborski zastupnik Banac je stekao pravo da se iz državnog proračuna, prema odredbama Zakona o financiranju političkih stranaka i nezavisnih zastupnika, financira njegov politički rad. Banac je u to vrijeme bio nezavisni zastupnik, a kako piše Novi list, stan koji je Banac sam sebi iznajmio u funkciji poslovnog prostora, uopće nije bio naveden u njegovoj imovinskoj kartici.

Zato je sam sebe prijavio kao podstanara, uz godišnju najamninu od 26.400 kuna. Kasnije je porezna uprava odredila veću cijenu najma nekretnine, tako da je na kraju ona iznosila 39.600 kuna. Taj je iznos Bancu kao najmodavcu isplaćen iz državnog proračuna.

Nadalje, Banac je potrošio daljnjih 140 tisuća kuna kako bi svoj stan opremio uredskim namještajem. Radi se o vrlo velikim troškovima s obzirom da je Banac opremao stan veličine 40 kvadrata. Još čudnije je to da je tek dva mjeseca kasnije taj novi skupocjeni namještaj otpisao kao islužen.

Inače, iz iz drugih stavki troškova vidljivo je kako se Ivo Banac vrlo ležerno ponašao pri trošenju novaca poreznih obveznika. Tako je za taksi usluge potrošio više od 17 tisuća kuna, što prema cjeniku zagrebačke taksi službe znači da se taksijem vozio gotovo dvije i pol tisuće kilometara.

Također, dio proračunskih novaca Banac je i donirao i nevladinim udrugama po vrlo sumnjivim kriterijima. Tako je više od 62 tisuće kuna donirao Institutu za demokraciju, udruzi koju vodi Andrea Feldman, inače njegova bliska suradnica, koja je bila potpredsjednica LS-a dok je Banac bio čelnik te stranke.

Inače, Banac je sinoć gostovao u HTV-ovoj emisiji Otvoreno gdje je govorio o pogubnom utjecaju korupcije u u zdravstvu i akademskoj zajednici na buduće naraštaje hrvatskih građana. Nažalost poslije emisije nije bio tako rječit, pa je odbio komentirati nalaze državne revizije, te odgovoriti na pitanje smatra li svoj postupak savjesnim i racionalnim trošenjem novca poreznih obveznika.

Vezane vijesti

Josipović za DW: Čičak i Banac pretvorili su HHO u parapolitičku organizaciju

Josipović za DW: Čičak i Banac pretvorili su HHO u parapolitičku organizaciju

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović odbacio je optužbe HHO-a da se miješa u unutarnje stvari BiH, ustvrdivši kako to čine čelnici te organizacije Ivan… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika