11.10.2008. / 09:35

Autor: Marko Muždalo

Nova nalazišta

Brazil postaje naftna velesila

Nafta je otkrivena duž brazilske obale u Atlanskom oceanu i prema trenutnim cijenama na tržištu vrijedi više od 6 trilijuna američkih dolara

U proteklih godinu dana u Brazilu je otkriveno devet nalazišta nafte za koja se procjenjuje da sadrže rezerve između 50 i 80 milijardi barela sirove nafte, što je četiri puta više od trenutnih naftnih rezervi Brazila. Ovim pronalaskom, Brazil može postati jedan od najvećih svjetskih izvoznika nafte ili riješiti pitanje vlastitih potreba kroz idućih  sto godina.  

Nafta je otkrivena duž brazilske obale u  Atlanskom oceanu i prema trenutnim cijenama na tržištu  vrijedi više od 6 trilijuna američkih dolara. Nalazišta bi trebala povećati udio naftnog sektora u brazilskoj ekonomiji na 20 %, što je dvostruko više od trenutnog udjela, te povećati rezerve centralne banke na 600 milijardi dolara, trostruko više od trenutnih rezervi.

Predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva nazvao je pronalaske «Božjim darom» i obećao da će drastično smanjiti razlike između bogatih i siromašnih u brazilskom društvu. Brazilska vojska traži od vlasti hitna ulaganja u naoružanje, posebno u nuklearne podmornice i borbene avione koji bi branili naftne platforme.
 
Oporba smiruje euforiju i poziva na oprez. «Spremamo ražanj, a zec je još u šumi.», izjavio je zastupnik Luiz Paolo Vellozo, «Umjesto da razgovaramo o tome kako izvući naftu, mi se dogovaramo kako ćemo potrošiti novac koji još uvijek nemamo». Naime, zbog velike dubine, korozivnog morskog dna i nepovoljnih morskih struja projekt bušenja i vađenja nafte će biti najkompliciraniji i najskuplji projekt u povijesti brazilske naftne tvrtke «Petrobras».

«Tehnologija koja je potrebna za projekt u Brazilu slična je onoj koja je potrebna za slijetanje čovjeka na Mjesec», izjavio je Eric Smith stručnjak za naftne bušotine s fakulteta u New Orleansu. Brazil će također, kroz idućih 30 godina, morati iznajmiti ili sagraditi 138 platformi za bušenje, te naći barem 200 tankera koji će prevoziti naftu i plin.

Očekuje se također  da će brazilske vlasti restrukturirati naftnu industriju kako bi što bolje odgovorila na ubrzani rast. Najvjerojatnije će se otvoriti nova državna naftna tvrtka, koja bi se bavila eksploatacijom i prodajom novo otkrivene nafte.

«Pretvorit ćemo neobnovljive izvore bogatstva, naftu i plin, u konstantne izvore bogatstva za naš narod.» obećao je predsjednik Silva prilikom posjeta jednoj naftnoj bušotini. «Bog je dao Brazilu još jednu šansu!», dodao je.

Vezane vijesti

'Neuspjeh Rija+20'

'Neuspjeh Rija+20'

Susret na vrhu UN-a o održivom razvoju Rio+20 završio se u petak usvajanjem izjave koja otvara put zelenom rastu planeta, više ekološki i socijalno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika