Objavljeno u Nacionalu br. 680, 2008-11-24

Autor: Marko Biočina

Karijera i novac

Holding u problemima zbog sniženog kreditnog rejtinga

Ivo ČovićIvo ČovićPoznata svjetska bonitetna agencija Moody’s snizila je kreditni rejting Zagrebačkog holdinga i Grada Zagreba. Tako je rejting Zagreba snižen sa Baa1 na Baa2, a rejting Holdinga pao s Baa2 pao na Baa3. Novi Holdingov rejting na granici je umjerenog rizika, a ako se u budućnosti smanji još za jedan stupanj, Holding bi bio smatran tvrtkom za koju je upitno da može servisirati preuzete obveze.

Kreditna zaduženja Holdinga danas iznose oko 930 milijuna eura, što je otprilike 97 posto zagrebačkog proračuna za slijedeću godinu. U Moody’s-u smatraju kako je takav stupanj zaduženosti Holdinga iznimno visok, te kako ona zato utječe i na kreditni rejting Grada Zagreba, iako on direktno nema velike kreditne obveze. Tako je analitičar te agencije Miroslav Knazko u svom obrazloženju naveo kako je “teret dugova zajedno s lošijim mogućnostima Holdinga za otplatu obveza, jedan od glavnih razloga spuštanja rejtinga”. Ovo je druga negativna ocjena koju su velike svjetske bonitetne agencije dale Zagrebačkom holdingu.

Podsjetimo, nedavno je i agencija Standard & Poor’s također obajvila svoja negativna predviđanja vezana Holdingovu kreditnu sposobnost. S obzirom da je poznato da Grad Zagreb upravo preko Holdinga financira sve veće infrastrukturne projekte, moguće je da pad kreditnog rejtinga izazove stopiranje nekih velikih planiranih investicija. Uz to, novi pad kreditnog rejtinga izazvao bi i to da bi Holdingove obveznice vrijedne 300 milijuna eura, dobile status nenaplativih obveznica.

Vezane vijesti

Kako je URIHO oblačio Holding

Kako je URIHO oblačio Holding

Kako smo i najavili, Nacional počinje objavljivati dokumente o nezakonitostima u URIHO-u nakon što smo optuženi da radimo na štetu invalida. Sve… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika