23.12.2008. / 09:38

Autor: Marko Biočina

Švedska inovacija

Volvo predstavlja automobil koji sam izbjegava pješake

Volvo planira novi sigurnosni sustav ugraditi na model s60 koji na tržište dolazi sredinom 2010. godineVolvo planira novi sigurnosni sustav ugraditi na model s60 koji na tržište dolazi sredinom 2010. godineŠvedski Volvo uskoro će predstaviti prototip automobila koji sam izbjegava prometne nesreće. Naime, u Volvu, kompaniji poznatoj po visokom stupnju sigurnosti svojih automobila, trenutno konstruiraju automatski sustav upravljanja vozilom, koji se temelji na radarskoj tehnologiji.

Na taj način automobil može procijeniti koliko se daleko nalazi od drugogo automobila ispred njega, ali i kolikom se brzinom taj drugi automobil kreće. Kad dođe do prevelikog probiližavanja drugoim automobilu ili nekoj drugoj prepreci na cesti, vozač biva upozoren paljenjem posebne lampice na vjetrobranu, te zvučnim upozorenjem. Ako vozač tada ne reagira, kompjuter sam 'upali' kočnice.

U Volvu se nadaju kako bi implementacijom ovog sustava mogli značajno smanjiti opasnost za pješake, jer eliminira mogućnost ljudske pogreške. Prema istraživanjima, godišnje u Europskoj uniji u prometnim nesrećama pogine oko 1500 ljudi, a četvrtina njih su pješaci.

Volvo planira do 2020. godine razraditi sigurnosne sustave do te mjere da nitko tko vozi Volvo ne izgubi život ili pretrpi ozljede u prometnoj nesreći.Prva verzija ovog novog sigurnosnog sustava bit će ugrađena u novi model S60, koji u prodaju kreće sredinom 2010. godine.

Također, i neki drugi proizvođači automobila već dugo rade na sličnim sigurnosnim sustavima. Tako primjerice BMW već koristi sustav prepoznavanja pješaka, koji čak može predvidjeti kad će pješak izaći pred automobil, te sustav koji se temelji na noćnoj kameri i senzorima za toplinu, a koji može prepoznati čovjeka ili životinju na udaljenosti od 170 metara.

Vezane vijesti

Obiteljski automobil sa sportskom dušom

Obiteljski automobil sa sportskom dušom

Dio čitatelja sigurno se sjeća putovanja na more po ljetnim vrućinama u već kultnim Renault „četvorkama“. Klima uređaja nije bilo, a u auto se jedva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika