24.12.2008. / 16:30

Autor: Hina

Energetska neovisnost

Srbijanski stručnjaci u sporu zbog sporazuma s Rusijom

Rasprava o prodaji NIS-a kulminirala je i odlukom o povlačenju srbijanskog ministra za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađana Dinkića s čela pregovaračkog tima srpske vlade

Mlađan DinkićMlađan DinkićEnergetski sporazum koji su u srijedu u Moskvi potpisali Srbija i Rusija posljednjih tjedana bio je jedna od tema o kojima se najviše raspravljalo u srbijanskoj javnosti, prije svega među ekonomistima i političarima koji su osporavali postignutu cijenu prodaje srbijanske naftne industrije i izrazitu energetsku usmjerenost Srbije na Rusiju.

Prodaju NIS-a po cijeni od 400 milijuna eura neovisni ekonomski stručnjaci ocijenili su kao loš potez, navodeći da je realna vrijednost te tvrtke višestruko veća, kao i da nije dobro da zemlja stavi svoju energetsku neovisnost pod kontrolu druge države.

Rasprava o prodaji NIS-a i drugim segmentima sporazuma - izgradnji plinovoda "Južni tok" kroz Srbiju i izgradnji skladišta plina u Banatskom dvoru - kulminirala je i odlukom o povlačenju srbijanskog ministra za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađana Dinkića s čela pregovaračkog tima srpske vlade.

Povod da Dinkić i tim ministarstva gospodarstva napuste Radnu grupu koja je pregovarala o prodaji NIS-a bilo je odbijanje vlade da podupre stajalište pregovaračkog tima da bi NIS trebalo prodati samo ako istodobno budu potpisani i ugovori o izgradnji plinovoda i plinskog skladišta, kao i da prihvati prijedlog jamstava koje je taj tim predložio.

Kritizirajući prodaju NIS-a ruskom Gazpromu pod ugovorenim uvjetima, Dinkić je u intervjuu za izdanje tjednika "Vreme" od četvrtka, čije izvatke prenosi potral B92, najavio mogućnost da bi stranka G17 plus, čiji je on predsjednik, mogla izići iz Vlade ili je manjinski podržavati ukoliko bude ozbiljnih programskih i strateških razmimoilaženja.

Sporazum Srbije i Rusije nije prošao nezapaženo ni u europskim krugovima, s obzirom da je EU zainteresirana za diverzifikaciju energetskih izvora.

Veleposlanik Francuske u Beogradu, Jean Francois Terral u utorak je ocijenio da je plinski sporazum Srbije i Rusije dobar za Srbiju samo ako ide kao paket od tri ugovora i ako tuda prođe plinovod "Južni tok".

"Ako dođe plinovod koji će ojačati geostratešku poziciju Srbije i donijeti joj prihode, vrijedi se žrtvovati na drugoj strani, što se tiče cijene NIS-a", naveo je Terral, dodajući da je teškoća je u tome što nije sasvim izvjesna izgradnja "Južnog toka". Po njegovom mišljenju, nisu uzeti u obzir objektivni parametri - potražnja za plinom i cijena plina. Terral smatra da postoji politička volja za realizaciju čitavog projekta, uz ocjenu da bi diverzifikacija energetskih izvora bila u interesu svih potrošača, uključujući i one u EU.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika