27.12.2008. / 13:23

Autor: Hina

Izrael avionima raketirao Gazu, broj mrtvih raste

Na televizijskim snimkama vide se tijela razasuta po cesti te spasioci kako nose mrtve i ranjene. Hamas i Islamski džihad naredili su svojim borcima da svim raspoloživim sredstvima osvete današnje žrtve izraelskog napada

Izraelske borbeni zrakoplovi ispalili su u subotu 30 raketa na različite ciljeve u pojasu Gaze, uništili nekoliko Hamasovih policijskih postaja i ubili najmanje 155 ljudi, objavila je televizija Al Jazeera i prenose očevici.

Izraelska vojska potvrdila je napade rekavši da je cilj bila "teroristička infrastruktura".

Na televizijskim snimkama vide se tijela razasuta po cesti te spasioci kako nose mrtve i ranjene. Na pogođenim zgradama uočljiva je velika materijalna šteta.

Hamas i Islamski džihad naredili su svojim borcima da svim raspoloživim sredstvima osvete današnje žrtve izraelskog napada.

Više od 120 ljudi je poginulo, a 200 ranjeno u gradu Gazi, prenosi Al Jazeera pozivajući se na liječničke izvore.

Prema riječima glasnogovornika Hamasove policije Islama Shawana, u trenutku napada u policijskoj postaji u gradu Gazi održavala se svečana dodjela diploma novim policajcima. Među mrtvima je i zapovjednik policije Tawfiq Jabber.

Također, najmanje 20 osoba je poginulo, a 30 ih je ozlijeđeno u napadima na Khan Younis, izbjeglički kamp južno od Gaze, i grad Rafah.

Dopisnik Reutersa javlja da su u bombardirnju teško oštećeni luka u Gazi i zgrade službi sigurnosti Hamasa. Nad gradom se nadvio oblak crnog dima.

Prema riječima očevidaca, zračne udare izveli su borbeni zrakoplovi i helikopteri.Ehud Olmert, izraelski premijerEhud Olmert, izraelski premijer

Do napada je došlo nakon odluke premijera Ehuda Olmerta da se svim sredstvima spriječe novi raketni napadi Palestinaca na jug Izraela.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas danas je objavio da je "odmah stupio u vezu" s mnogim zemljama kako bi prestali izraelski napadi u kojima su u Gazi poginuli desetci ljudi.

"Odmah smo stupili u vezu s više arapskih zemalja, kao i s nekim drugim zemljama, kako bi zaustavili kukavičku agresiju i pokolj u pojasu Gaze", rekao je Abbas u telefonskom razgovoru za agenciju France Presse iz Saudijske Arabije, gdje boravi u posjetu.

Izraelske sigurnosne službe su izvijestile da je na jugu Izraela, u gradu Netivotu, u palestinskom raketiranju stradala i jedna Izraelka. "Projektil je pao nasred kuće u tome gradu i usmrtio jednu i ranio četiri osobe koje su bile u kući", rekao je Magen David Adom (Crvena Davidova zvijezda), svojevrsni izraelski Crveni križ.

Prema javljanju radija islamističkog pokreta danas su iz pojasa Gaze na izrael bačeni desetci raketa kao odgovor na izraelske operacije na tom teritoriju pod nadzorom Hamasa. Hamas je pak u priopćenju preuzeo odgovornost za ispaljivanje četiriju raketa na jug Izraela. Dvije rakete su pale na grad Aškelon, pri čemu nije bilo žrtava, objavila je izraelska policija.

Šestomjesečno primirje u Gazi isteklo je prošloga tjedna. U petak su s tog područja na jug Izraela ispaljeni deseci raketa i minobacačkih granata. (P.H.)

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika