27.12.2008. / 22:51

Autor: Hina

Mešal pozvao na novu intifadu protiv Izraela

'Otpor će se nastaviti samoubilačkim operacijama', rekao je šef Hamasa u egzilu

Haled MešalHaled MešalŠef Hamasa u egzilu Haled Mešal pozvao je u subotu u govoru na katarskoj satelitskoj tv al-Jaazera Palestince na novu intifadu protiv Izraela i spomenuo nastavak samoubilačkih napada. "Pozivamo na novu intifadu protiv neprijatelja. Otpor će se nastaviti samoubilačkim operacijama", rekao je Mešal koji živi u egzilu u Damasku.

Ranije je šef vlade Hamasa Ismail Hanija rekao da njegov pokret neće popustiti pred Izraelom ma kakvu silu koristio protiv Palestinaca. Prva intifada, civilna pobuna koja je počela u prosincu 1988., završila zaključenjem sporazuma u Oslu kada je osnovana Palestinska vlast.

Druga intifada je počela u rujnu 2000. a progresivno ju je dotukla izraelska vojska na Zapadnoj obali.

U izraelskim zračnim napadima na pojas Gaze danas je, prema najnovijim podacima palestinskih medicinskih službi, poginulo najmanje 225 Palestinaca, a više od 750 ih je ranjeno. Izraelski zračni udari na položaje Hamasa danas su iznenadili militante, iako se očekivao odgovor na svakodnevnu raketnu i minobacačku paljbu Hamasa i drugih militantnih skupina iz Gaze na Izrael otkako je 19. prosinca završio prekid vatre.

Glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhoom rekao je u subotu kako će Izrael platiti "visoku cijenu" za svoju vojnu akciju, i do večernjih sati na južni Izrael palo više od 40 raketa uz snažnu minobacačku paljbu. (P.H.)

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika