01.01.2009. / 20:07

Autor: Hina

Izraelska ministrica Tzipi Livni: U Gazi nema humanitarne krize

Livni je, nakon razgovora s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem i francuskim ministrom vanjskih poslova Bernardom Kouchnerom u Parizu, novinarima kazala kako će primirje ovisiti o Hamasovoj odluci o prekidu raketiranja juga Izraela

Tzipi LivniTzipi LivniIzraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni u Parizu je izjavila kako će Izraelci, ovisno o "dnevnim procjenama" donositi odluke o svojim vojnim operacijama protiv Hamasa u Pojasu Gaze, ocijenivši kako je humanitarna situacije ondje onakva "kakva i treba biti".

Livni je, nakon razgovora s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem i francuskim ministrom vanjskih poslova Bernardom Kouchnerom u Parizu, novinarima kazala kako će primirje ovisiti o Hamasovoj odluci o prekidu raketiranja juga Izraela.

"Odluku o tomu je li operacija ispunila cilj donijet ćemo u primjerenom trenutku", rekla je Livni, dodavši kako Izraelci "u svojim vojnim operacijama razlikuju rat protiv terorizma, protiv Hamasa i protiv civilnog stanovništva.

U Pojasu Gaze nema humanitarne krize, zbog toga nema potrebe za humanitarnim primirjem. Izraelci onamo šalju sveobuhvatnu pomoć", rekla je Livni.

Sarkozy i Kouchner nakon razgovora nisu davali nikakve izjave.

Hamas je pak danas precizirao pod kojim bi uvjetima prihvatio inicijativu EU-a o primirju s Izraelcima u pojasu Gaze.

U priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Hamasa stoji kako je njegov glasnogovornik Fawzi Barhoum rekao da "pokret prihvaća inicijativu EU-a uz uvjet da izraelska agresija bude prekinuta, da se ukine blokada, da se otvore sve kontrolne točke te da se postignu međunarodna jamstva da okupator neće opet početi teroristički rat".

"No sporazum o primirju trebao bi biti jedan globalni sporazum o prekidu vatre, o ukidanju blokade i o ponovnom otvaranju kontrolnih točaka", kazao je Barhoum.

EU je u utorak navečer izdao priopćenje u kojemu se traži hitan i trajan prekid vatre između Izraela i Hamasa u Gazi, najavivši kako će na Bliski istok "vrlo skoro" poslati ministarsko izaslanstvo.

Prekid sukoba "trebao bi omogućiti otvaranje svih kontrolnih prolaza prema Gazi", stoji u priopćenju EU-a te se ističe kako će EU biti na raspolaganju i pridonijeti postizanju toga cilja, a europska organizacija također je spremna u Rafah poslati svoju promatračku misiju.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika