02.01.2009. / 09:37

Autor: Hina

Gaza: Više od 400 mrtvih, bombardiranje se nastavlja

Visoki čelnik Hamasa poginuo je u četvrtak u izraelskom napadu, šestog dana izraelske operacije, u času kada izraelski premijer Ehud Olmert tvrdi da ne želi 'dugi rat'

Izrael je u petak, sedmog dana svoje ofenzive, nastavio zračne napade na pojas Gaze u kojima je prethodnoga dana ubijen vođa islamističkog pokreta Hamasa, a od početka izraelske operacije 27. prosinca poginulo najmanje 420 Palestinaca.

Svjedoci u Gazi su potvrdili da je u bombardiranju u noći na petak ranjeno nekoliko osoba, ali da nema mrtvih.

Glasnogovornik izraelske vojske izjavio je da su meta napada tijekom noći bile lansirne rampe i skladišta oružja, ne navodeći druge potankosti.

Visoki čelnik Hamasa poginuo je u četvrtak u izraelskom napadu, šestog dana izraelske operacije, u času kada izraelski premijer Ehud Olmert tvrdi da ne želi "dugi rat".

Nizar Rayan, najviši čelnik koji je žrtva ofenzive, poginuo je zajedno sa svoje 4 supruge i desetero od dvanaestero djece te dvoje susjeda u napadu na peterokatnicu u kojoj je živio, u izbjegličkom logoru Jabaliya, na sjeveru pojasa Gaze.

Prvak najradikalnijeg krila islamističkog pokreta poznat je po svojim govorničkim sposobnostima i po žestokim izjavama protiv Izraela, ali i protiv Palestinske samouprave Mahmuda Abbasa kojega je Hamas 2007. protjerao iz Gaze.

Izraelska vojska je potvrdila napad, rekavši da je u zgradi bilo skladište oružja i telefonska centrala Hamasa.

Prema hitnoj medicinskoj službi u pojasu Gaze, 420 Palestinaca je poginulo, a oko 2.000 je ranjeno od 27. prosinca, kada je počela operacija "Tvrdo olovo" kojom Izrael želi zaustaviti palestinsko raketiranje svog teritorija.

Najmanje četvrtina žrtava su civili, među kojima žene i djeca, prema UN-u.

Hamas je pozvao Palestince na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu da u petak podupru "dan gnjeva" i pridruže se povorkama prosvjednika koji će krenuti ispred Platoa džamija u Jeruzalemu i "iz svih džamija na Zapadnoj obali".

Operaciju u Gazi podupire 71 posto Izraelaca, prema anketi koju je objavio dnevnik Haaretz.

Na diplomatskom planu, Libija je UN-ovu Vijeću sigurnosti podastrla nacrt rezolucije u kojoj poziva Izrael i Hamas na trenutačno primirje koje će obje strane bezuvjetno poštovati.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika