03.01.2009. / 19:05

Autor: Hina

Totalni rat: Izrael započeo invaziju Gaze

Izraelskim kopnenim napadom na pojas Gaze potvrđena su nagađanja vojnih analitičara, koji su nakon današnjeg raketiranja teškim topništvom predvidjeli da će Izraelci pokrenuti oklopnjake, raspoređivane duž pojasa Gaze tijekom posljednjih tjedan dana

Posljedice izraelskog napada na južni pojas Gaze, u subotu, 3. siječnja; Foto: ReutersPosljedice izraelskog napada na južni pojas Gaze, u subotu, 3. siječnja; Foto: ReutersIzraelska kopnena vojska započela je invaziju na pojas Gaze.

"Večeras smo pokrenuli drugu fazu operaciju protiv Hamasove infrastrukture", rekala je glasnogovornica izraelske vojske Avitak Leibovich za CNN.

Izraelske kopnene snage ušle su tijekom proteklih nekoliko sati po prvi puta od intenzivnog raketiranja u to područje. Priopćile su to brojne svjetske agencije, pozivajući se pritom na izvore iz palestinske, ali i izraelske strane.

Prema Reutersu, jedan palestinac iz naselja Beit Lahiya kazao je da je kolona oklopnih vozila pod okriljem mraka i uz potporu helikoptera prošla kroz ogradu koja dijeli Pojas Gaze od Izraela.

Izraelska vojska nije komentirala ove informacije a izraelski mediji također navode izjave svjedoka koje upućuju na to da je i na drugim područjima Pojasa Gaze došlo do upada izraelske vojske.

Glasnogovornica izraelske vojske priopćila je danas kako je namjera ove vojne kopnene kampanje 'preuzimanje kontrole' na područjima s kojih su do sada pripadnici Hamasa raketirali dijelove izraelskog teritorija. BBC-ev reporter u Gazi svjedočio je danas 'ograničenoj' izraelskoj vojnoj operaciji, koja je uključivala ulazak 10 do 15 vozila na ovo područje.

Time su potvrđena nagađanja vojnih analitičara, koji su nakon današnjeg raketiranja teškim topništvom, predvidjeli da će Izraelci pokrenuti oklopnjake koji su raspoređivani duž pojasa Gaze tijekom posljednjih tjedan dana.

Izraelci su, podsjetimo, prvi put od početka zračnih napada na Gazu 27. prosinca u subotnjim napadima upotrijebili teško topništvo duž cijele istočne granice Pojasa s Izraelom, izvijestili su očevici, što se može protumačiti kao moguća priprema za izraelski kopneni napad.

Palestinac promatra mrtva tijela u mrtvačnici u južnom pojasu Gaze; Foto: ReutersPalestinac promatra mrtva tijela u mrtvačnici u južnom pojasu Gaze; Foto: ReutersOko 16.30 po lokalnom vremenu Izraelci su teškim topništvom posebno žestoko napali Beit Hanoun i Jabaliyu na sjeveru pojasa Gaze te Khan Younes na njegovu jugu. To je potvrdio i novinar France pressea koji se zatekao na terenu.

Očevici tvrde kako je najmanje deset Palestinaca poginulo napadu na Ibrahimovu džamiju u izbjegličkom kampu u Jabaliyji, ali zasad nema potvrde te informacije.

Vojni stručnjaci navode kako su u prošlosti izraelskim kopnenim operacijama na pojas Gaze prethodili slični napadi teškim topništvom, a i među izraelskim se analitičarima u posljednjih nekoliko dana mogu čuti nagađanja o potencijalnoj kopnenoj akciji na pojas Gaze.

France presse izvješćuje kako su na granici između pojasa Gaze i Izraela viđeni tenkovi te da cijelo područje nadlijeću vojni zrakoplovi.

Pripadnici Hamasa su zaprijetili su otmicama izraelskih vojnika u slučaju izraelske kopnene ofenzive. "Ako Izraelci uđu u pojas Gaze, Gilad Shalit dobit će nove prijatelje".

Shalit je izraelski vojnik kojega su pripadnici Hamasa zatočili 25. lipnja 2006. i još uvijek ga drže u zatvoru u pojasu Gaze.

U nekoliko europskih gradova u subotu su održani prosvjedi protiv napada na Gazu. U Londonu se prema policijskim procjenama na Trafalgar Squareu okupilo između 5 i 6 tisuća ljudi. Među njima je bila i bivša pjevačica grupe Eurythmics Annie Lennox. Oko 6 tisuća ljudi na sličnom se skupu okupilo u Parizu, a 2,5 tisuće u Salzburgu. (Hina, H.Š.)

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika