04.01.2009. / 10:02

Autor: Hina

Optužbe u Vijeću sigurnosti: SAD blokira priopćenje o prekidu sukoba u Gazi

Foto: Nacionalova arhivaFoto: Nacionalova arhivaPalestinski islamistički pokret Hamas u nedjelju je nazvao "farsom" nesposobnost UN-ova Vijeća sigurnosti da donese zajedničku izjavu za novinare kojom će pozvati na prekid neprijateljstava u Gazi, gdje su u subotu navečer Izraelci, nakon jednotjednih zračnih napada pokrenuli kopnenu ofenzivu na Pojas Gaze.

"Ono što se dogodilo u Vijeću sigurnosti farsa je koja pokazuje snagu i širinu dominacije SAD-a i cionističkih okupatora na odluke te organizacije", stoji u priopćenju što ga je objavio glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhoum.

Vijeće sigurnosti "potvrdilo je da se slaže sa stajalištem okupatora te im je dalo šansu za nastavak masakra u Gazi", smatra Barhoum.

U subotu navečer Vijeće sigurnosti UN-a četiri je sata raspravljalo o situaciji u Gazi, ne uspijevši na kraju donijeti dokument kojim bi pozvalo na prekid neprijateljstava, uglavnom zbog nepomirljivog stajališta SAD-a, prenosi France presse.

Barhoum je istodobno "osudio i stajalište predsjedništva EU-a, kojim trenutačno predsjedava Češka Republika, kazavši kako je ta institucija "pristrana" te da "odobrava nastavak zločina koje su počinili oni koji su okupirali Gazu".

"Ovdje je riječ više o obrambenoj nego ofenzivnoj akciji, o prijelazu granice u pojasu Gaze, nema nasilja, nema žrtava, čekamo dodatne informacije i želimo više pojedinosti", izjavio je jučer glasnogovornik predsjedavatelja EU-a Jiri Frantisek Potuznik.

Diplomati su potvrdili kako su Sjedinjene Države blokirale objavljivanje dokumenta kojim bi UN-ovo Vijeće sigurnosti pozvalo na hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa.

Francuski veleposlanik pri UN-u Jean-Maurice Ripert, koji predsjedava Vijećem, izjavio je kako se 15 zemalja članica nije uspjelo složiti oko zajedničkog priopćenja ni nakon višesatnih rasprava koje su se vodile kad su Izraelci pokrenuli kopnenu akciju na Pojas Gaze. No dodao je kako je bilo i "velikih sličnosti" u stajalištima među zemljama članica u pogledu pogoršanja situacije u Gazi te se spominjala potreba za "hitnim, stalnim i potpunim poštovanjem prekida vatre", prenio je Associated Press.

Libijski veleposlanik Giadalla Ettalhi izjavio je kako su se Sjedinjene Države tijekom rasprava protivile "bilo kakvom" prijedlogu potencijalnog priopćenja. Rekao je kako su ulagani i napori da se postigne kompromis oko blaže intoniranog priopćenja za novinare, no ni za to nije bilo konsenzusa.

Neki drugi članovi Vijeća sigurnosti, koji su željeli ostati anonimni, zbog rasprava održanih iza zatvorenih vrata, složili su se s libijskim veleposlanikom u pogledu izjave da su za neuspjeh u donošenju službenog priopćenja odgovorne Sjedinjene Države.

Analitičari tvrde kako takav razvoj događaja ne treba čuditi s obzirom da je SAD, najbliži saveznik Izraela koji je Hamas odavno proglasio terorističkom organizacijom. Zamjenik američkog veleposlanika Alejandro Wolff izjavio je kako SAD ne vjeruje da će Hamas poslušati prošlotjedni poziv Vijeća da odmah prekine nasilje.

"Ondje imamo rat... napad na palestinski narod, a tužno je i tragično da Vijeće sigurnosti ne uspijeva donijeti priopćenje u kojemu će od Izraelaca barem zatražiti da odmah prekine napade", smatra palestinski promatrač pri UN-u Reyad Mansour.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika