04.01.2009. / 11:50

Autor: Hina

Izrael opkolio Gazu, žestoki sukobi ne prestaju

France presse prenosi da su izraelski vojnici i oklopna vozila došli nadomak nekadašnjem židovskom naselju Netzarim, a da se približavaju i gradu Gazi

Izraelske snage nastavljaju u nedjelju sa žestokim napadima protiv Hamasovih boraca, a izraelski mediji javljaju da su pješačke postrojbe uz potporu tenkova i zrakoplovstva zauzele određena područja i podijelile Pojas Gaze na tri dijela.

Pozivajući se na neimenovanog vojnog dužnosnika DPA javlja da se izraelski vojnici na terenu uglavnom suočavaju s Hamasovom minobacačkom vatrom, dok izravnih okršaja ima malo.

"Djelujemo u vrlo izazovnom području koje je Hamas dobro pripremio kako bi odbacio napad", kazao je on.

Mediji u Izraelu tvrde da Hamas ima 16 000 naoružanih pripadnika čije je najjače oružje nekoliko desetaka minobacača promjera 120 milimetara.

France presse prenosi da su izraelski vojnici i oklopna vozila došli nadomak nekadašnjem židovskom naselju Netzarim, a da se približavaju i gradu Gazi.

Izraelske snage, prenose agencije tvrdnje medija u Izraelu, uspjele su zauzeti određena područja i tako međusobno izolirati skupine Hamasovih boraca kako bi ih lakše svladali.

Palestinski izvori navode da je od početka kopnenog napada u subotu navečer poginulo najmanje 17 Palestinaca a 130 je ranjeno.

Izraelci su potvrdili da je 30 njihovih vojnika ranjeno a odbacili su Hamasove tvrdnje da je devet izraelskih vojnika ubijeno a dva zarobljena.

Apel za prestanak invazije: Tisuće prosvjednika na ulicama Australije

Ulice australskih gradova u nedjelju su preplavile tisuće prosvjednika koji demonstriraju protiv izraelske vojne akcije u Pojasu Gaze. U Sydneyu se okupilo oko 2.000 stanovnika, demonstranti su spalili izraelsku zastavu, a mogli su se čuti i pozivi na potporu Hamasovim militantima.

U Melbourneu je na ulice poslana policija kako bi spriječila moguće sukobe onih koji podupiru Izraelce i drugih koji podupiru Hamas. Australska je vlada odbila osuditi izraelsku uporabu vojne sile, prenosi dpa.

Predsjednik iranskog parlamenta Ali Larijani je obraćajući se u nedjelju njegovim zastupnicima, izjavio kako će Gaza postati izraelsko groblje, podsjećajući kako izraelski tenkovi i topništvo od sinoć napadaju Pojas Gaze.

"Cionisti su suočeni sa snažnim otporom fanatičnih Palestinaca... cionisti bi trebali znati da će Gaza postati njihovo groblje", rekao je Larijani, izvikujući na kraju "dolje Izrael, dolje cionisti". Larijanijev komentar prva je reakcija nekog visokog iranskog dužnosnika u pogledu izraelske ofenzive na Pojas Gaze.

Iranci ne priznaju Izrael, koji optužuje Teheran da opskrbljuje Hamas oružjem. Iran optužbe opovrgava, objašnjavajući da ovoj skupini pruža samo moralnu potporu.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika