08.01.2009. / 07:19

Autor: Hina

Kardinal Martino Gazu nazvao 'velikim koncentracijskim logorom'

'Nezaštićen narod uvijek je taj koji plaća cijenu', rekao je kardinal Martino

Kardinal MartinoKardinal MartinoKardinal Renato Raffaele Martino, predsjednik Papinskog vijeća za pravdu i mir, u srijedu je nazvao Gazu "velikim koncentracijskim logorom".

Kardinal Martino, svoju je ocjenu dao u razgovoru za talijanske internetske novine Il Sussidiario.net, izvijestila je agencija Reuters.

"Nezaštićen narod uvijek je taj koji plaća cijenu. Pogledajte uvjete u Gazi; ona sve više i više nalikuje velikom koncentracijskom logoru", rekao je Martino, kojeg se neslužbeno naziva i vatikanskim ministrom pravosuđa, kako prenosi Il Sussidiario.net.

Izraelska vlada je u reakciji na Martinovu izjavu ustvrdila kako ona podsjeća na Hamasovu propagandu. "Davanje izjava koje izgledaju kao da izravno dolaze od Hamasove propagande i zanemarivanje neizrecivih zločina koje je počinio Hamas, te nasiljem omeo mirovni proces i pretvorio Pojas Gaze u divovski ljudski štit, ne pomaže ljudima da se približe istini i miru", rekao je u izjavi za agenciju France Press glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Igal Palmor.

Talijanska agencija ANSA navodi kako je kardinal Martino u razgovoru ocijenio i kako su "Izraelci i Palestinci djeca iste zemlje i treba ih razdvojiti kao što bi se učinilo s dva brata". "Ako se ne uspijevaju složiti onda netko drugi treba osjetiti obvezu to učiniti. Svijet ne može samo gledati ne čineći ništa", rekao je Martino.

Papa Benedikt je do sada uputio nekoliko poziva na okončanje nasilje u Gazi ali nije otvoreno kritizirao Izrael. Papa bi trebao u svibnju posjetiti sveta mjesta u Jordanu, Izraelu i na Zapadnoj obali. (P.H.)

Vezane vijesti

Ukinite blokadu Gaze

Ukinite blokadu Gaze

Pedeset međunarodnih nevladinih organizacija i agencija UN-a pozvalo je u četvrtak Izrael da ukine blokadu pojasa Gaze, u povodu 5. godišnjice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika