08.01.2009. / 14:44

Autor: Anamarija Kronast

Predsjednici SAD-a stare brže nego drugi ljudi

Biti prvi čovjek jedne od najmoćnijih država na svijetu velika je čast, no liječnici su ustanovili da takav stres i odgovornost imaju poguban učinak na njihovo zdravlje

Barack Obama ovako bi mogao izgledati nakon 8 godina na čelu AmerikeBarack Obama ovako bi mogao izgledati nakon 8 godina na čelu AmerikeAmerički predsjednici tijekom mandata stare duplo više nego obični građani, teorija je dr. Michaela Roizena s klivlandske klinike.
-Oni u jednoj godini zapravo prožive dvije godine običnog čovjeka i sukladno tome puno brže i stare- siguran je Roizen koji je proučavao medicinske kartone bivših predsjednika, od Theodora Roosvela do Obame.


Ukalkuliravši nasljedne faktore, krvi tlak, fizičku aktivnost i životne navike, došao je do saznanja da vodeći ljudi zapadnog svijeta stare puno brže.
Doduše, još nema sve medicinske podatke o Obami pa se ne usuđuje prognozirati kako će on starjeti tijekom mandata, no kaže da je on sa svojih 47 godina još uvijek prilično mlad pa će i posljedice biti manje.


Ipak, da bude na čelu Amerike osam godina, za njega bi rizik od bolesti i smrti bio kao da je 16 godina stariji od svoje prave dobi.
Primjerice, Clinton je na čelo Amerike došao s prosjedom kosom, tijela učvršćenog redovnim trčanjem i solidnim tenom, no nakon mandata i afere s Monicom Lewinsky, otišao je bijele kose i pun bora.

Ni Regan nije bolje prošao. U Bijelu kuću je došao kao uspravan muškarac koji se puno šalio, a otišao je kao starac, kaže Roizen.
George W. Bush je ipak nešto naučio iz tuđih grešaka jer se stalno bavio sportom i nastojao što više družiti s prijateljima kako bi se riješio stresa, siguran je Roizen.

Koliko je u pravu možte vidjeti u našoj fotogaleriji

Fotogalerija

  • Barack Obama ovako bi mogao izgledati nakon 8 godina na čelu Amerike
  • George W Bush bavio se sportom i okružio prijateljima
  • George Bush iz Bijele je kuće izašao kao starac
  • Clintona je najviše koštala afera Lewinsky
  • Regan je na čelu Amerike također stario brže nego obični građani
  • Jimmy Carter izašao je iz Bijele kuće potpuno sijede kose

Vezane vijesti

'Bush je kriv za sve'

'Bush je kriv za sve'

Oko dvije trećine Amerikanaca vjeruje da je bivši američki predsjednik George Bush odgovoran za loše stanje američke ekonomije dok nešto manji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika