08.01.2009. / 18:18

Autor: Hina

Rusija će uspostaviti opskrbu plinom čim stignu europski promatrači

Izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller izjavio je, nakon razgovora s europskim dužnosnicima u Bruxellesu, da će na povratnom letu u Moskvu o ponovnoj isporuci plina Europi u četiri oka razgovarati s predstavnicima ukrajinske energetske tvrtke Naftogaz. "To pitanje se mora riješiti danas", izjavio je Miller novinarima

Ruski energetski div Gazprom objavio je u četvrtak da će ponovno uspostaviti opskrbu Europe plinom preko Ukrajine čim stignu promatrači EU-a koji će nadzirati protok plina preko te zemlje.

Izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller izjavio je, nakon razgovora s europskim dužnosnicima u Bruxellesu, da će na povratnom letu u Moskvu o ponovnoj isporuci plina Europi u četiri oka razgovarati s predstavnicima ukrajinske energetske tvrtke Naftogaz. "To pitanje se mora riješiti danas", izjavio je Miller novinarima.

Zamjenik direktora Naftogaza Igor Didenko nakon sastanka je u Bruxellesu zvučao optimistično rekavši: "Očekujemo da će sve ići u pozitivnom smjeru". Naftogaz je ranije priopćio da jamči za tranzit ruskog plina kroz svoje cijevi, ako Rusija ponovo pokrene opskrbu.

"Europi moramo osigurati plin. Nitko nas ne smije ucjenjivati", rekao je ranije u četvrtak zamjenik češkog premijera Alexandr Vondra čija zemlja predsjeda Europskom unijom.

EU se nada da će njezini promatrači, koji će nadzirati protok ruskog plina preko Ukrajine, omogućiti da se pitanje opskrbe odvoji od sukoba Moskve i Kijeva oko cijene plina, tranzitnih pristojba i ukrajinskog duga Moskvi.

Direktor za energiju Europske komisije izjavio je u četvrtak da će promatrači biti spremni za dva dana.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika