09.01.2009. / 11:03

Autor: Hina

Izraelski sigurnosni kabinet odlučuje hoće li prihvatiti rezoluciju VS UN-a

Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni izjavila je, komentirajući rezoluciju, da će Izrael postupiti u skladu s "vlastitim interesima, sigurnošću svojih građana i pravom na samoobranu"

Izraelski premijer Ehud Olmert sazvao je jutros ujutro sastanak užega sigurnosnog kabineta kako bi razmotrio odgovor na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o pozivu na prekid vatre u pojasu Gaze.

Kabinet bi trebao odlučiti hoće li prihvatiti rezoluciju ili početi "treću fazu" ofenzive u Gazi slanjem više kopnenih snaga dublje u naseljena područja.

Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni izjavila je, komentirajući rezoluciju, da će Izrael postupiti u skladu s "vlastitim interesima, sigurnošću svojih građana i pravom na samoobranu".

Vijeće sigurnosti UN-a prihvatilo je u četvrtak navečer rezoluciju u kojoj poziva na hitan i trajan prekid vatre između Hamasa i izraelskih snaga u pojasu Gaze, na potpuno izraelsko povlačenje, neometanu dostavu humanitarne pomoći i jačanje međunarodnih nastojanja protiv krijumčarenja oružja u Gazu.

Rezolucija 1860 također poziva na ponovno učini sve kako bi se između dviju država koje žive jedna uz drugu - Izraela i Palestine - postigao sveobuhvatni mirovni sporazum i kako bi si međusobno priznale granice. Rezolucija je prihvaćena s 14 glasova, uključujući i hrvatski, i suzdržanim glasom Sjedinjenih Američkih Država.

Hamas je rezoluciju odbio. "Ne tiče nas se odluka jer Hamas nije konzultiran i jer ne uzima u obzir interese i zahtjeve ljudi u Gazi", rekao je glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri za televizijsku postaju "al-Jazeeru" iz Jemena.

Rezoluciju je odbio i Islamski džihad, ali ju je podupro Fatah.

Izrael je u međuvremenu u petak nastavio kopnenu ofenzivu u Gazi, ignorirajući rezoluciju UN-a. Zrakoplovi su bombardirali predgrađe Gaze, a šestero Palestinaca poginulo je u napadu na Beit Lahiyju.

U izraelskim napadima u Gazi dosad je ubijeno 776 ljudi, a gotovo 50 posto žrtava su žene i djeca. Ranjeno je 3250 ljudi, prema palestinskim izvješćima koja prenose dužnosnici UN-a.

S druge strane, poginula su devetorica izraelskih vojnika, od kojih četvorica u tzv. prijateljskoj vatri, i troje civila.

Hamas je u petak ispalio 11 raketa na izraelski teritorij.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika