13.01.2009. / 07:54

Autor: Hina

Ban Ki-moon zahtjeva hitan prestanak borbi u Gazi

'Sve strane moraju odmah stati', rekao je Ban na konferneciji za tisak u središtu UN-a

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas i Ban Ki MoonPalestinski predsjednik Mahmud Abbas i Ban Ki MoonGlavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u ponedjeljak je uputio svoj do sada najodlučniji poziv Izraelu i Hamasu da zaustave borbe i poštuju rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja bi trebala osigurati da do ljudi u pojasu Gaze pristigne pomoć.

"Sve strane moraju odmah stati", rekao je Ban na konferneciji za tisak u središtu UN-a. Ban u utorak putuje u sedam bliskoistočnih zemalja i na palestinski teritorij, a turneju će završiti u Kuvajtu gdje će nazočiti ranije planiranom Arapskom gospodarskom forumu.

Ban poziva Izrael i Hamas da poštuju rezoluciju 1860 koja traži hitnu uspostavu "trajnog i potpuno poštovanog primirja". Vijeće sigurnosti je rezoluciju prihvatilo s 14 glasova za i niti jednim protiv, dok se SAD suzdržao od glasovanja. "Imamo rezoluciju Vijeća sigurnosti koja traži odmah uspostavu trajnog primirja. U ime čovječnosti i međunarodnog prava ta se rezolucija mora poštovati", rekao je Ban.

Ban je rekao da će putovati u Kairo gdje će nazočiti pregovorima pod pokroviteljstvom egipatske vlade o primirju u Gazi. Potom će posjetiti Jordan, Izrael, palestinski teritorij, Tursku, Libanon, Siriju i Kuvajt. "Na svakoj od postaja ponovit ću svoj poziv da se odmah uspostavi trajno primirje i ustrajati na potpunom poštivanju rezolucije 1860", rekao je Ban.

On će također tražiti od vlada u regiji da žurno osiguraju humanitarnu pomoć stanovnicima Gaze, ponovno otvaranje graničnih prijelaza u Gazi, zaštitu civilnog stanovništva i jačanje sigurnost na granici s Gazom. (P.H.)

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika