13.01.2009. / 14:10

Autor: Marko Biočina

Šef HFP-a Duvnjak na račun Fonda unajmio limuzinu za 17.000 kuna mjesečno

Predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedran Duvnjak od listopada vozi luksuzni automobil A6, koji je unajmio od rent a car tvrtke Pupek d.o.o.

Vedran Duvnjak, predsjednik Hrvatskog fonda za privatizacijuVedran Duvnjak, predsjednik Hrvatskog fonda za privatizacijuIako je ministar financija Ivan Šuker najavio zbog ekonomske recesije stroge mjere štednje u državnim službama, njegov bivši pomoćnik i sadašnji predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedran Duvnjak baš se i ne drži tih uputa.

Tako je Duvnjak krajem listopada prošle godine na trošak Fonda od tvrtke Pupek d.o.o. unajmio luksuzni automobil Audi A6. Taj najam HFP, a samim time i porezne obveznike, stoji 17.250 kuna mjesečno.

Riječ je o golemoj najamnini, a iz pojedinih autokuća Nacionalu je odgovoreno kako bi s takvim mjesečnim izdvajanjem slično vozilo putem leasinga moglo biti kupljeno, a ne tek iznajmljeno. Razlog tako visoke cijene vjerojatno se krije u činjenici da je ugovor sklopljen na mjesec dana, uz klauzulu da se automatski produljuje sve dok ne bude otkazan. Da je Duvnjak ugovor sklopio na dulje razdoblje, vrlo vjerojatno bi i cijena bila manja.

Sumnje da je Duvnjak u takvom aranžmanu namjeravao automobil zadržati tijekom cijele iduće godine pobudio je financijski plan HFP-a za sljedeću godinu. Iako je većina rashodovnih stavki za 2009. smanjena, izdvajanja za zakupnine i najmnine su više nego utrostručena u odnosu na 2008. godinu. Štoviše, u sklopu prikupljanja ponuda za iznajmljivanje vozila Duvnjak je odbio ponudu jedne autokuće koja je manji model audija, A4, nudila za mjesečnu najmninu od 12 tisuća kuna te odabrao 5 tisuća kuna skuplji model.

Potpuno je nejasno zašto se Duvnjak odlučio na unajmljivanje vozila, s obzirom na to da HFP posjeduje vlastiti vozni park i zapošljava službene vozače. Iako je vozni park Fonda uglavnom dosta zastario, prije nekoliko godina tadašnji predsjednik Fonda Damir Ostović osuvremenio ga je s dva nova automobila, marke Subaru Legacy.

Preme nepotvrđenim glasinama, jedan od tih automobila pokvario se kad ga je Duvnjak vozio, mjesecima je stajao ostavljen na jednom od izlaza na autocesti Zagreb - Split, a nakon toga mu se gubi svaki trag. Ipak, drugi Subaru i dalje je u Fondu, te je čudno zašto se Duvnjak ne služi tim automobilom.

Uz to, valja napomenuti da Duvnjak kao zaposlenik Fonda nema pravo voziti automobil klase A6, koji je po pravilniku o dodjeli službenih automobila rezerviran samo za najviše državne dužnosnike. Po tom pravilniku, dužnosnici Fonda za privatizaciju imaju pravo voziti Audi A4, dakle upravo onakav automobil kakav je je Duvnjak odbio unajmiti.

Vezane vijesti

Duvnjaku druga kaznena prijava

Duvnjaku druga kaznena prijava

U POSLOVNIM KRUGOVIMA sve se češće može čuti vijesti kako je bivši predsjednik Fonda za privatizaciju, Vedran Duvnjak, u većim problemima nego što se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika