13.01.2009. / 17:43

Autor: Hina

Grad Gaza u okruženju, Izrael pojačao napade na gusto naseljena područja

Eksplozije i pucnjava iz teških strojnica odjekivale su širom polumilijunskog grada Gaze, a izraelski tenkovi nastavili su prodor prema gusto naseljenu središtu grada, rekli su stanovnici, uz napomenu kako se žestoke borbe vode i u istočnim i sjevernim predgrađima

Foto: ReutersFoto: ReutersIzraelska vojska pojačala je napade i još jače stegnula obruč oko grada Gaze u utorak, a kopnene su snage prodrle još dublje u južne dijelove grada 18. dana izraelske ofenzive na Pojas Gaze u kojoj je ubijeno više od 900 Palestinaca, objavile su agencije.

Eksplozije i pucnjava iz teških strojnica odjekivale su širom polumilijunskog grada Gaze, a izraelski tenkovi nastavili su prodor prema gusto naseljenu središtu grada, rekli su stanovnici, uz napomenu kako se žestoke borbe vode i u istočnim i sjevernim predgrađima.

Izraelska vojska priopćila je kako je od početka današnjih operacija napadnuto 60 ciljeva, u kojima je poginulo 30 palestinskih boraca te da je na izraelski teritorij ispaljeno osam projektila. U eksploziji podmetnute bombe tijekom pretrage jedne kuće teško je ranjen izraelski časnik, a lakše dvojica vojnika.

Zapovjednik Glavnog stožera Izraelske vojske general Gabi Ashkenazi u utorak je izjavio kako će se napadi nastaviti te da će time pokušati smanjiti raketne napade na naselja na jugu Izraela.

"Imamo još posla, borbe su složene", rekao je Ashkenazi u govoru pred članovima odbora za vanjsku politiku i obranu Knesseta.

Kao i prijašnjih dana, provedeno je trosatno humanitarno zatišje kako bi se civilima u Pojasu Gaze omogućila doprema namirnica, a djelatnicima Prve pomoći izvlačenje ljudi zarobljenih pod ruševinama.

Skupine za zaštitu ljudskih prava priopćile su kako je nestašica za život prijeko potrebnih namirnica, među kojima i vode, a zbog nedostatka nafte često se prekida opskrba strujom. Human Rights Watch priopćio je kako je trosatna stanka u napadima za dopremu dobrotvorne pomoći stanovnicima Gaze "žalosno nedostatna".

Glasnogovornik izraelskog Ministarstva obrane rekao je kako tijekom dana u Pojas treba stići 109 kamiona s dobrotvornom pomoći te naftom za elektranu u Gazi.

Istodobno je izraelska mornarica u vodama ispred palestinskih teritorija zaustavila iranski brod koji je, kako tvrdi Teheran, prevozio dobrotvornu pomoć za Gazu. Izrael optužuje Iran za dostavu oružja Hamasu, a Iran, koji ne priznaje Izrael kao državu, tvrdi da daje samo moralnu, financijsku i humanitarnu pomoć.

"Cionistički režim zaustavio je iranski brod s hranom i lijekovima 30-ak kilometara od obale Gaze", objavio je iranski radio, dodavši kako je brod iz iranske luke Bandara Abasa isplovio prije 13 dana.

U vijesti se kaže kako je brod prevozio 200 tona hrane i lijekova namijenjenih "narodu u blokiranoj Gazi".

Dok se sukobi u Gazi pojačavaju, međunarodni napori za postizanje diplomatskog rješenja se nastavljaju, pa je za utorak predviđena nova sjednica Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku. Glavni tajnik UN-a također bi danas trebao stići u regiju na izravne razgovore sa svim zainteresiranim stranama, pa bi tijekom turneje trebao obići Egipat, Jordan, Izrael, Zapadnu obalu, Libanon, Siriju i Kuvajt.

U trodnevan posjet palestinskim područjima i Izraelu u utorak je stigao i Jakob Kellenberger, predsjednik Međunarodnog odbora Crvenog križa, organizacije koja ima dvojaku ulogu - agencije za humanitarnu pomoć i čuvara Ženevskih konvencija.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika