15.01.2009. / 09:25

Autor: Hina

Pred razgovor o primirju: Izrael tijekom noći nastavio napade u pojasu Gaze

Izraelske su vojne snage, prenosi glasnogovornik, tijekom noći gađale oko 70 ciljeva, među kojima je i džamija u Rafahu, u kojoj se, vjeruju Izraelci, nalazi skladište raketa i mjesto okupljanja militanata

Foto: ReutersFoto: ReutersIzraelci nastavljaju s napadima na pojas Gaze s kopna, mora i iz zraka, dok se njihov predstavnik sprema otputovati u Kairo gdje će sudjelovati na razgovorima o egipatskoj inicijativi o primirju.

UN-ovi i njemački diplomati koji su doputovali u regiju također rade na postizanju prekida vatre. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier u četvrtak bi u Jeruzalemu i Tel Avivu trebali razgovarati s izraelskim čelnicima.

Trebali bi se sastati s predsjednikom Shimonom Peresom, premijerom Ehudom Olmertom i ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni.

Ban je u srijedu boravio u Kairu, a Steinmeier, koji je u četvrtak ujutro po dolasku u Tel Aviv pozvao da humanitarni prekid vatre postane stalan, večeras bi se trebao vratiti u glavni egipatski grad.

Očevici i agencije prenose kako se žestoki sukobi nastavljaju u blizini grada Tel al-Hawe na jugu pojasa Gaze. Palestinci su izvijestili kako je u noćašnjim borbama poginulo najmanje sedam osoba.

Prema najnovijim palestinskim podacima na palestinskoj je strani od početka sukoba prije dvadeset dana poginulo 1040 osoba, a oko 5000 ih je ranjeno.

Glasnogovornik izraelskih zračnih vojnih snaga izvijestio je kako su Izraelci u noćašnjom borbama ubili ili ranili 35 palestinskih militanata, uglavnom u zračnim napadima koje su usmjeravali vojnici na terenu, te uz manje sudjelovanje mornarice.

Izraelske su vojne snage, prenosi glasnogovornik, tijekom noći gađale oko 70 ciljeva, među kojima je i džamija u Rafahu, u kojoj se, vjeruju Izraelci, nalazi skladište raketa i mjesto okupljanja militanata.

Izraelci su gađali i nekoliko kuća Hamasovih aktivista u kojima se, prema njihovim saznanjima, nalaze skladišta oružja te 14 palestinskih uporišta s kojih militanti raketiraju jug Izraela.

U južnome Izraelu tijekom noći je bilo relativno mirno, nakon što je iz pojasa Gaze ispaljeno 14 raketa.

Visoki dužnosnik izraelskog ministarstva obrane Amos Gilad trebao bi zastupati izraelsko stajalište o egipatskoj mirovnoj inicijativi. U Kairu će iznijeti mišljenje izraelskoga trija - Olmerta, Livni i Baraka, koji su, kako prenose izraelski mediji, prevladali ranija razmimoilaženja u stajalištima te su se složili kako bi "egipatskoj inicijativi trebalo dati ozbiljnu šansu".

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika