15.01.2009. / 13:17

Autor: Hina

Palestinci materijalnu štetu u Gazi procjenjuju na 1.4 milijardi dolara

Palestinski ekonomisti procjenjuju da će za ponovnu izgradnju infrastrukture trebati barem pet godina te velika materijalna sredstva. Tijekom izraelskih napada uništeno je 4.000 kuća dok ih je 16.000 oštećeno

Dim nakon izraelskog napada u kojem je pogođena zgrada televizije u GaziDim nakon izraelskog napada u kojem je pogođena zgrada televizije u GaziIzraelska vojna ofenziva u Pojasu Gaze ulazi u treći tjedan a palestinski izvori nanesenu materijalnu štetu procjenjuju na 1.4 milijardi dolara, prenose izraelski mediji u četvrtak.

Prema palestinskim procjenama, u prvih 15 dana izraelske vojne ofenzive u Pojasu Gaze načinjena je velika materijalna šteta. Između ostaloga, procjenjuje se da je izravna šteta na kućama i stambenim jedinicama 135 milijuna dolara, na infrastrukturi 35 milijuna dolara, dok je 408 milijuna dolara izgubilo palestinsko gospodarstvo, koje je i prije izraelske ofenzive bilo u teškom stanju.

Tijekom izraelskih napada u Pojasu Gaze uništene su zgrade, ceste, električni vodovi te ostali dijelovi infrastrukture. Palestinski ekonomisti procjenjuju da će za ponovnu izgradnju infrastrukture trebati barem pet godina te velika materijalna sredstva. Tijekom izraelskih napada, prema palestinskim izvorima, uništeno je 4.000 kuća dok ih je 16.000 oštećeno.

Procjenu nanesene materijalne štete napravilo je pedesetak palestinskih inženjera za potrebe Središnjeg palestinskog ureda za statistiku. Dužnosnici Svjetske banke, međutim, smatraju da je još prerano za procjenu štete.

Izraelska vojska navodi da je od početka ofenzive 27. prosinca prošle godine pogodila 2.500 ciljeva povezanih s militantnim pokretom Hamas, uključujući i 250 tunela koje su Hamasovci koristili za krijumčarenje oružja.

Najteža situacija je ipak ona humanitarna, a UN i organizacije za ljudska prava ističu da je humanitarna kriza svakim danom sve teža. Uz veliki broj civilnih žrtava, u Pojasu Gaze ima i nekoliko desetaka tisuća raseljenih osoba, a velika većina stanovnika ovisi o pomoći u hrani. Veliki dijelovi Pojasa Gaze su bez električne energije, a nezaposlenost je dosegla gotovo 50 posto.

Europska unija ovih bi dana trebala razgovarati o mogućnosti organiziranja donatorske konferencije za pomoć Palestincima. (P.H.)

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika