16.01.2009. / 14:20

Autor: Hina

U Kataru počeo izvanredan summit o Gazi, nazočan i vođa Hamasa u egzilu

Palestinski predsjednik Mahmud Abas nije se pojavio

Vođa Fronte za oslobođenje Palestine Ahmed Jibril, vođa Hamasa Kaled Mešal i predstavnik Islamskog džihada Ramadan ŠalahVođa Fronte za oslobođenje Palestine Ahmed Jibril, vođa Hamasa Kaled Mešal i predstavnik Islamskog džihada Ramadan ŠalahSastanak u Dohi o stanju u Gazi počeo je u petak popodne u nazočnosti vođe Hamasa u egzilu Kaleda Mešala i iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Sastanak koji se održava pod nazivom "Izvanredni summit o Gazi" održava se u velikom hotelu u glavnome gradu Katara, gdje će se predsjednici država ili predstavnici dvanaestak od dvadeset dviju zemalja članica Arapske lige okupiti oko okruglog stola.

Mjesta predviđena za predstavnike arapskih zemalja koji nisu prisutni ostala su prazna. Među njima i mjesto na kojemu piše Palestinska samouprava koju je trebao predstavljati njezin predsjednik Mahmud Abas. Zbog dubokih podjela između arapskih zemalja o pitanju problema Gaze, Abas je odlučio ne sudjelovati u radu summita.

Među glavnim sudionicima summita su Sirija, koju predstavlja njezin predstavnik Bašar al-Asad i koji uz Irance, najsnažnije podupire Hamas. Među promatračima su na sastanak na vrhu u Dohi pozvani Ahmadinedžad i Mešal te ostali predstavnici palestinske oporbe, među kojima Ramadan Šalah koji predstavlja Islamski džihad.

Saudijska Arabija i Egipat, najmoćnije zemlje arapskoga svijeta, odlučile su bojkotirati summit u Dohi, dokazujući na taj način da među arapskim zemljama postoje duboke podjele. (P.H.)

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika