17.01.2009. / 20:41

Autor: Hina

Plinska kriza: Češko predsjedništvo nezadovoljno summitom u Moskvi

'Očekivali smo od obiju strana da će objaviti da su postigle sporazum o nastavku isporuke ruskog plina EU-u preko Ukrajine. To se nije dogodilo', priopćila je Češka

Europska unija je prije početka sastanka zaprijetila da će preispitati svoje odnose s Rusijom i UkrajinomEuropska unija je prije početka sastanka zaprijetila da će preispitati svoje odnose s Rusijom i UkrajinomČeško je predsjedništvo u subotu izrazilo nezadovoljstvo ishodom sastanka u Moskvi na kojem se bezuspješno razgovaralo o obnovi isporuke ruskog plina Europi preko Ukrajine.

"Češko predsjedništvo nije zadovoljno rezultatima međunarodne konferencije šefova država i vlada i nastavku isporuke plina europskim potrošačima", kaže se u priopćenju češkog predsjedništva EU-a u kojem se također traži od Rusije i Ukrajine da nastave pregovore.

Europsku uniju su na sastanku u Moskvi predstavljali češki ministar za energiju Martin Riman i povjerenik Europske komisije za energiju Andris Piebalgs.

"Očekivali smo od obiju strana da će objaviti da su postigle sporazum o nastavku isporuke ruskog plina EU-u preko Ukrajine. To se nije dogodilo. Ono što je pozitivno jest što su obje strane sjele za stole i pregovarale. Pregovori između Rusije i Ukrajine trebaju se nastaviti večeras. Očekujemo da ti pregovori dovedu do nastavka isporuke plina", rekao je Riman.

Europska unija je prije početka sastanka zaprijetila da će preispitati svoje odnose s Rusijom i Ukrajinom, ako se ovoga vikenda ne obnovi isporuka plinom i summit u Moskvi nazvala "posljednjom i najboljom prigodom" za Ukrajinu i Rusiju da sačuvaju ugled pouzdanih dobavljača.

Rusija je 1. siječnja ove godine obustavila isporuku plina Ukrajini za domaću potrošnju nakon što nisu uspjeli pregovori o povećanju cijene. Tjedan dana nakon toga Moskva je u potpunosti obustavila isporuku plina optužujući Ukrajinu da za sebe zadržava plin koji je namijenjen europskim potrošačima.

Glavni razlog ukrajinsko-ruskog plinskog spora, zbog kojeg je veliki dio Europe usred zime ostao bez toga energenta, jest cijena koju Rusija traži od Ukrajine. Moskva traži 450 dolara za tisuću prostornih metara plina, što je približno cijeni koju plaća EU-u, umjesto 180 dolara koliko je Ukrajina plaćala prošle godine. Rusija također tvrdi da joj Ukrajina duguje 614 milijuna dolara, što Kijev opovrgava.

Vezane vijesti

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

U povodu tragične prometne nesreće kod tunela Krpani na autocesti A1 Zagreb-Split, u kojoj je noćas stradao velik broj čeških turista, predsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika