19.01.2009. / 13:39

Autor: Hina

U Kuvajtu počeo susret arapskih čelnika o obnovi Gaze

Na sastanku će sudjelovati 17 čelnika Arapske lige, među kojima sirijski predsjednik Bašar al-Asad i egipatski Hosni Mubarak te saudijski kralj Abdulah i predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas

Šeik Sabah al-Ahmed Al-Sabah i saudijski kralj AbdulahŠeik Sabah al-Ahmed Al-Sabah i saudijski kralj AbdulahArapski čelnici su u ponedjeljak u Kuvajtu počeli dvodnevan susret na vrhu o posljedicama izraelske ofenzive na Pojas Gaze, zbog koje su se podijelili, te o obnovi toga područja nakon prekida neprijateljstava i dogovoru o gospodarskoj suradnji arapskih zemalja.

Od 22 članice Arapske lige na sastanku će sudjelovati 17 njezinih čelnika, među kojima sirijski predsjednik Bašar al-Asad i egipatski Hosni Mubarak te saudijski kralj Abdulah i predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas.

Kuvajtski emir, šeik Sabah al-Ahmed Al-Sabah, otvorio je susret u palači "Bayan Palace".

Pozvao je arapske kolege da pomognu kako bi se potvrdilo primirje koje su u nedjelju jednostrano proglasili Izrael i Hamas i nakon kojega je počelo postupno povlačenje izraelskih snaga iz Pojasa Gaze opustošena u 22-dnevnoj ofenzivi u kojoj je poginulo više od 1300 Palestinaca.

Arapi se okupljaju na susretu na vrhu koji je prvo trebao biti posvećen samo gospodarskim temama, pošto su se podijelili zbog pitanja treba li uopće održati summit o izraelskoj ofenzivi protiv islamističkog pokreta Hamasa koji nadzire Pojas Gaze.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i senegalski predsjednik Abdulej Vade, ujedno predsjedatelj Organizacije islamske konferencije (OIC), također sudjeluju na sastanku.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika