19.01.2009. / 19:14

Autor: Hina

Žbogar izjavio da je suradnja sa zapadnim Balkanom prioritet nove slovenske vlade

'Slovenija može još više učiniti za regiju i biti na neki način njezin odvjetnik unutar Europske unije i NATO-a. U svakom slučaju, radit će sa zemljama regije na zajedničkim projektima', kazao je Žbogar

Samuel ŽbogarSamuel ŽbogarSuradnja sa zemljama zapadnog Balkana prioritet je nove slovenske vlade, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

On je za svoje prvo putovanje u inozemstvo na dužnosti šefa slovenske diplomacije izabrao Bosnu i Hercegovinu, a tijekom susreta s novinarima kazao je kako to nije ni malo slučajno jer je to dokaz opredjeljenosti vlade Boruta Pahora da joj vanjskopolitički prioritet bude regija zapadnog Balkana.

"Slovenija može još više učiniti za regiju i biti na neki način njezin odvjetnik unutar Europske unije i NATO-a. U svakom slučaju, radit će sa zemljama regije na zajedničkim projektima", kazao je Žbogar koji je u Sarajevu okupio i sve slovenske veleposlanike u regiji kako bi s njima razmotrio stanje i moguće korake u poboljšanju odnosa s državama zapadnog Balkana.

Ministar Žbogar rekao je ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Svenu Alkalaju kako je Ljubljana u cijelosti spremna poduprijeti BiH na njezinu putu ka EU i NATO-u.

Izrazio je očekivanje kako će BiH još za češkog predsjedanja EU uspjeti podnijeti molbu za status kanadidata za članstvo u Uniji što će Slovenija svim silama poduprijeti.

Komentirajući problem štednih uloga u "Ljubljanskoj banci" Žbogar je kazao kako je i slovenskoj vladi "teško vidjeti da mali ulagači još ne mogu doći do svojeg novca" no istaknuo je kako Slovenija ne može preuzeti odgovornost za to pitanje.

Novac uložen u "Ljubljansku banku", tvrdi Žbogar, nikada nije ni došao u Sloveniju nego je prebačen u Narodnu banku u Beogradu pa je teritorijalno načelo jedino pravedno pri obeštećenju prijeratnih štediša.

"To je stvar sporazuma o sukcesiji", kazao je Žbogar dodajući kako i u Sloveniji nestrpljivo očekuju idući sastanak stručnjaka na kojemu bi se o tome razgovaralo.

Ministar Alkalaj nije polemizirao sa slovenskim kolegom. Kazao je tek kako BiH želi da se štedišama ulozi vrate, a da stručnjaci trebaju pronaći primjereni mehanizam za to.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika