21.01.2009. / 10:53

Autor: Hina

Irak spreman za odlazak Amerikanaca

Obama je tijekom predizborne kampanje obećao povlačenje svih američkih vojnih snaga iz Iraka u roku od 16 mjeseci od preuzimanja predsjedničke dužnosti

Iračke su vlasti spremne na raniji odlazak američkih vojnih snaga iz Iraka te na preuzimanje sigurnosnih poslova u zemlji do kraja 2011., što je datum kada bi, u skladu s dogovorom s bivšim američkim predsjednikom Georgeom Bushom, Irak trebali napustiti svi američki vojnici, izjavio je glasnogovornik iračkog premijera Ali al-Dabah.

On je to kazao samo dan prije predviđenog sastanka američkog predsjednika Baracka Obame i visokih američkih vojnih zapovjednika u Washingtonu, tijekom kojega bi trebali raspravljati o ratovima u Iraku i u Afganistanu.

Obama je tijekom predizborne kampanje obećao povlačenje svih američkih vojnih snaga iz Iraka u roku od 16 mjeseci od preuzimanja predsjedničke dužnosti. Novi je predsjednik u inauguracijskom govoru u utorak kazao kako na odgovoran način namjerava početi s "prepuštanjem" Iraka njegovu narodu.

List Al-Sabah u srijedu je izvijestio da iračke vlasti imaju nacrt planova u slučaju da Obama naredi "iznenadno" povlačenje američkih vojnika.

Glasnogovornik al-Dabah je za Associated Press kazao kako je zabrinut zbog potencijalnog brzog odlaska američkih vojnika iz Iraka. No istaknuo je da bi u slučaju odgovornog povlačenja, iračka vlada bila spremna prihvatiti odlazak američkih vojnih snaga iz zemlje do kraja 2011.

Mnogi su Iračani zdvojni u pogledu odlaska američkih vojnika iz Iraka - jedva čekaju da Amerikanci napuste zemlju, no istodobno strahuju za budućnost svoje zemlje ukoliko se to ostvari prebrzo, zbog nepovjerenja među etničkim grupama koje je još uvijek vrlo duboko, a spominje se i sumnja u iračko političko vodstvo.

Vezane vijesti

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

Najmanje šest osoba ubijeno je, a 38 je ranjeno u nedjelju kada su dvije minobacačke granate pale na bagdadski trg pun šijitskih hodočasnika, rekli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika