22.01.2009. / 17:41

Autor: Hina

Špirić tvrdi da postoje 'neke blokade' u radu vlade BiH

'Rad državne vlade nije prekinut, unatoč najavama bošnjačkih ministara o bojkotu, ali postoje 'neke blokade' uzrokovane sukobima zbog toga tko treba voditi Direkciju za europske integracije (DEI)', rekao je Špirić

Nikola ŠpirićNikola ŠpirićPredsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić izjavio je u četvrtak kako rad državne vlade nije prekinut, unatoč najavama bošnjačkih ministara o bojkotu, ali je potvrdio kako postoje "neke blokade" uzrokovane sukobima zbog toga tko treba voditi Direkciju za europske integracije (DEI).

Stranka demokratske akcije (SDA) najavila je u početku tjedna kako njezini ministri neće sudjelovati u radu Vijeća ministara sve dok se ne imenuje novi direktor (DEI), koji bi, kako se ističe, bio legalno izabran.

Vršitelj dužnosti direktora postao je sam Špirić pošto je s tog mjesta razriješen Osman Topčagić, koji je imenovan za veleposlanika BiH u Bruxellesu.

Iz SDA su ocijenili kako je Špirić protuzakonito preuzeo dužnost prvog čovjeka DEI-a, a ocjena je lokalnih medija kako je na pozornici zapravo sukob zbog toga hoće li novi direktor DEI-a biti Bošnjak ili Srbin.

Unatoč najavama blokade Špirić je za četvrtak sazvao sjednicu Vijeća ministara na koju su ipak došli i bošnjački ministri koji su sudjelovali i u donošenju odluka, no premijer je kazao kako je sada suočen s okolnošću u kojoj je ministar sigurnosti Tarik Sadović, ujedno zamjenik predsjedatelja Vijeća, izdao nalog bošnjačkim zaposlenicima DEI-a da "ne poštuju upute predsjedatelja".

Sadović je uoči sjednice Vijeća ministara kazao kako je Špirić očitno "uzurpirao" položaj direktora DEI-a te je to uzrok nastalih teškoća.

Špirić je pak rekao kako je njegovo osobno stajalište da Vijeće ministara kao ni druga tijela državne vlasti ne mogu biti "obiteljske zadruge" u što bi ih "neki rado pretvorili".

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika