26.01.2009. / 11:43

Autor: Nacionalova redakcija

Odaberite najvažniji projekt u Zagrebu

Nacional.hr i tjednik Zagreb News pokrenuli su akciju u kojoj će čitatelji glasovanjem odabrati tri projekta čiju realizaciju smatraju najvažnijom za Zagreb. Za projekt koji je prema vašem mišljenju prioritetan možete se glasovati klikom na tri od 20 predloženih projekata

Nacional.hr i tjednik Zagreb News pokrenuli su akciju u kojoj će čitatelji moći odabrati tri projekta čiju realizaciju smatraju najvažnijiom za Zagreb. Cilj akcije je prikupiti relevantne informacije, čiji bi rezultati mogli imati snagu referenduma i pokazati što Zagrepčani žele od svoje vlasti. Dobiveni rezultati mogli bi biti i vrlo korisni za onoga tko osvoji vlast nakon lokalnih izbora, najavljenih za svibanj ove godine, a s time se slažu i čelni ljudi iz političkih stranaka koje će se boriti za vlast.

Za najvažniji projekt može se glasovati i na web stranici www.nacional.hr i to odabirom tri od 20 predloženih projekata, koji zbog nerješenih imovinsko pravnih odnosa, ili nedostatka novca, ili pak političke volje do sada nisu realizirani.

Konačni rezultati bit će objavljeni u svibnju u prvom tjednu nakon izbora. Tada će biti zbrojeni svi glasovi - oni pristigli poštom u redakciju Zagreb Newsa, kao i svi glasovi prikupljeni na nacionalovom web portalu.

Glasovanje je završeno

Opis projekata za koje se može glasovati:

Most na Bundeku i Jarunu

Izgradnja Jarunskog mosta kao i onog pokraj jezera Bundeku usporena je zbog nerješenih imovinsko pravnih odnosa. Most na Bundeku bio bi dugačak 434 metra, prometovalo bi se na dvije etaže a koštao bi više od 300 milijuna kuna. Jarunski most bio bi znatno duži - oko 700 metara, a njegova izgradnja koštala bi i do 400 milijuna kuna.

Kongresni centar

U gradskom proračunu za ovu godinu bit će izdvojeno 15,6 milijuna kuna za Kongresni centar čija je gradnja planirana u neposrednoj blizini hotela Westin. Novac će biti iskorišten za izradu projektno-tehničke dokumentacije. Ovaj bi se centar trebao graditi na zemljištu Medike, površine 4000 m2, koje je Grad kupio 2004. za 37,8 milijuna kuna. Ukupna cijena izgradnje Centra veća je od 100 milijuna kuna. Zagreb bi njime dobio više prihoda od turizma jer bi se mogao razvijati i kao kongresno središte.

Izgradnja nove Zračne luke 'Zagreb'

Izgradnja nove zračne luke u Zagrebu nalazi se u fazi finacijske valorizacije projetka, zbog visoke cijene realizacije koja je procjenjena između 280 i 300 milijuna eura. Još uvijek nije poznato hoće li se tražiti neki novi partner. Podsjetimo, zračna luka u većinskom je vlasništvu države (55 posto), Grad Zagreb ima 35 posto, a Zagrebačka županija i Grad Velika Gorica po 5 posto udjela.

Rukometna dvorana i Dom sportova

Koštala bi oko 280 milijuna kuna. Izgradnju bi finacirali Grad Zagreb i država u omjeru pola. Zbog svjetskog rukometnog prvenstva puno je novca uloženo u izgradnju dvorana tako skora realizacija nije izgledna aok su pojedini gurnuti u drugi plan. Sličnu sudbinu ima i projekt rekonstrukcije i obnove Doma sportova.

Obnova bazena na Sveticama te izgradnja novih škola i vrića

Izdana je građevinska dozvola za gradnju sportskog centra na gotovo 10.000 četvornih metara s olimpijskim bazenom, sportskim terenima i wellnesom. Cijena projekta bila bi oko 90 milijuna kuna. Izgradnja bi trebala početi možda i ove godine. U Zagrebu je u tijeku izgradnja i planiranje nekoliko novih dječjih vrtića, no veliki broj Zagrepčana još uvijek smatra da ih je premalo.

Automatsko upravljanje prometom

Uvođenjem sustava Automatskog upravljanja prometom, znatno bi trebale biti smanjene prometne gužve. Projekt je vrijedan 300 milijuna kuna, a ove godine umjesto planiranih 60, za njegovu realizaciju je iz proračuna izdvojeno 30 milijuna kuna. Druga polovica planiranog iznosa za promet, odnosno 30 milijuna kuna prebačeno je za izgradnju Kongresnog centra.

Pješačka zona Kaptol

Ovim projektom potpuno bi bio zabranjeno parkiranje i promet Kaptolom. Izgradile bi se i tri nove zgrade u kojima će se smjestiti Dijecezanski muzej, nadbiskupski arhiv i riznica zagrebačke katedrale. Projetkom je predviđeno i da se Kaptol poveže s Ribnjakom i Gradecom, dok bi ispod zemlje bili izgrađeni hodnici i dvorane u kojima bi se mogli održavati koncerti, postavljeti izložbe i slično.

Zagreb na Savi

Ovim projektom planira se uređenje 33 kilometra prostora uz Savu od Podsuseda do Ivanje Reke. U Zagrebu bi bila izgrađena riječna luka, bila bi izgrađena hidroelektrana. Duž cijelog toka Save iskoristilo bi se zemljište za gradnju. Planirano je čak i preseljenje Vlade i Sabora s Markovog trga u nove zgrade koje bi bile na dijelu tog područja. Cijena cijelog projekta bila bi veća od nekoliko milijardi eura. Osim grada u projekt bi trebala uložiti i država putem tvrtki Hrvatske vode i Hrvatske elektroprivrede.

Otvaranje Sveučilišne bolnice

Obnova bi prema nekim podacima trebala koštati oko 350 milijuna eura. Najveći optimisti ne vjeruju da bi mogla biti otvorena za manje od pet godina.

Terme Zagreb

Grad Zagreb i INA imaju jednake vlasničke udjele u tvrtki Terme Zagreb d.o.o.. Zagreb je za realizaciju čitavog projekta dao zemljište od 27.8 hektara, a INA se uključila s koncesijom za eksploataciju geotermalne energije i geotermalne bušotine. Prema nekim procjenama Zagrepčani u Termama Čatež godišnje potroše 20 do 25 milijuna eura. Zbog skupoće projekta traži se privatni investitor koji bi stupio u partnerstvo.

Dinamov stadion

Još uvijek je upitno hoće li se Dinamov stadion preseliti na Kajzericu ili će se obnavljati u Maksimirskoj 128. Gradonačelnik je lani obećao referendum, ali nije održan. Neki analitičari pretpostavljaju se da Bandić nada pobjedi na predstojećim izborima te da će nakon njih bez referenduma odlučiti o budućnosti glavnog gradskog stadiona.

Izgradnja domova umirovljenika

Ove godine planirana je izgradnja dva nova doma za umirovljenike po modelu javno - privatnog partnerstva. Dio je to većeg projekta prema kojem bi se do 2013. godine trebalo sagraditi deset domova za starije osobe, obzirom da se na mjesto u tim ustanovama jako dugo čeka.

Intenzivnije uključivanje u promet gradske i prigradske željeznice

Projekt popularno zvan i zagrebački metro. Trebao bi biti realiziran u suradnji Grada, Vlade i Hrvatskih željeznica. Koštao bi više od milijardu eura i bilo bi izgrađeno više od 22 kilometara nove pruge. Prometno bi preporodio Zagreb i okolicu.

Izgradnja sjeverne tangente

Sjeverna tangenta stajat će oko 340 milijuna eura. Prema mišljenu Branka Kincla autora tog projekta potpuno bi bio isplativ tek kada bi bio izgrađen tunel kroz Medvednicu (381 milijuna eura) te zagrebački prsten (500 milijuna eura) što bi ukupno koštalo više od 1,1 milijardu eura. Tangenta bi trebala imati 15 tunela i 13 vijadukata. Projektu su kritičari zamijerali na skupoći, ali i na tome što prolazi kroz 'zelenu' sljemensku zonu.

Sanacija odlagališta otpada na Jakuševcu i izgradnja spalionice

Sanacija odlagališta na Jakuševcu veliki je problem za Zagreb. Ključno za rješavanje ovog problema je izgradnja spalionice. Ona bi trebala biti izgrađena pokraj pročistača otpadnih voda, jer on nakon filtriranja otpadnih voda proizvodi 60 tona pijeska koji se može samo spaliti. No, problem je nastao nakon što je Zagrebačka Županija odustala od dogovora kojim je predviđeno da se na njihovom području odlaže šljaka koja ostaje nakon što se otpad spali, a zauzvrat bi se njihov otpad također spaljivao u zagrebačkoj spalionici.

Izgradnja groblja za kućne ljubimce

Groblje kućnih ljubimaca dugogodišnja je želja mnogih stanovnika Zagreba. Grad je odlučio groblje izgraditi u Dumovcu, no radovi nisu započeli zbog ne rješenih imovinsko pravnih odnosa.

Vezane vijesti

Bitka za regiju i smrt pet jadranskih zračnih luka

Bitka za regiju i smrt pet jadranskih zračnih luka

Vlada je nakon godinu i pol dana natječajne procedure prošli tjedan konačno potpisala koncesijski ugovor za Zračnu luku Zagreb s jedinim ponuđačem -… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika