27.01.2009. / 15:08

Autor: Hina

EU i Ukrajina jačaju suradnju na opskrbi plinom

"Odlučni smo u namjeri da se ovakvo nešto ne počne događati svake godine", rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso

Europska unija i Ukrajina su se složile u pogledu nastojanja da se u energetskom sektoru ostvare što čvršće veze kako bi se u budućnosti izbjegli prekidi opskrbe ruskim plinom preko ove zemlje, nakon ovomjesečne krize.

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko izjavio je da potpisivanje sporazuma s Moskvom, koje je realizirala njegova rivalka premijerka Julija Timošenko, nije bilo lagano, no na konferenciji za novinare ni na koji način nije pokazao da se tomu protivi.

Mnogim europskim zemljama danima je bila uskraćena opskrba ruskim plinom zbog razmirica oko plaćanja između Moskve i Kijeva. "Odlučni smo u namjeri da se ovakvo nešto ne počne događati svake godine", rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso na konferenciji za novinare nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Juščenkom u Bruxellesu.

Također je rekao da će EU i Ukrajina surađivati na tome da se Ukrajina uvede u Europsku energetsku zajednicu, osnovanu 2005. kako bi se zajamčila bliska suradnja zemalja unutar bloka i s nekima od susjednih zemalja te zajamčila liberalizacija sektora.

Vezane vijesti

Španjolska je jednostavno bolja

Španjolska je jednostavno bolja

Premda je ogled Španjolske i Francuske u četvrtfinalu Europskog prvenstva ponudio slab i siromašan nogomet, španjolski izbornik Vicente Del Bosque… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika