28.01.2009. / 13:00

 

Televizijska cenzura više ne pomaže: Rusi vjeruju da su u financijskoj krizi

Kriza je prema svemu sudeći počela ostavljati posljedice na prosječnog građanina Rusije, a to više ne može umanjiti ni činjenica da je ruska državna televizija gotovo minimalno posvećivala pažnju na probleme koje se događaju u zemlji

Foto: ReutersFoto: ReutersPrvi puta nakon financijske krize većina ruskog stanovništva vjeruje da je ruska ekonomija u krizi, a da će rješenje ekonomskih problema u zemlji trajati duže vrijeme. Rezultati su to istraživanja agencije Vtsiom, provedeni na uzorku od 1.600 ljudi, od kojih 43 posto ispitanika smatra kako se ekonomija u Rusiji trenutačno nalazi u krizi, za razliku od prošlomjesečnih 34 posto.

Službene brojke napravljene za isto razdoblje pokazuju rast nezaposlenosti, koji se za razliku od prosinca povećao za 500 tisuća građana, te je sada ukupna brojka građana bez posla 5,8 milijuna. Iako su Rusi postali pesimistični s obzirom na sve gore stanje u državi, podrška nacionalnim vođama i dalje je ostala iznimno visoka.

Predsjednika Dmitrija Medvedeva u anketi je podržalo 75 posto građana Rusije, a premijeru Vladimiru Putinu naklonost je iskazalo 77 posto ispitanika. "Ovo je znak da se kriza sa televizije preselila u oblasti koje istinski interesiraju i brinu ljude", kazao je Valerij Fjedorov, direktor agencije Vtsiom. Kriza je prema svemu sudeći počela ostavljati posljedice na prosječnog građanina Rusije, a to više ne može umanjiti ni činjenica da je ruska državna televizija gotovo minimalno posvećivala pažnju na probleme koje se događaju u zemlji.

Ruska rublja je pala za 20 posto, a najznačajnije pogoršanje zabilježeno je na tržištu dionica. Globalna financijska kriza povukla je za sobom i cijene energenata, na kojima je Rusija u posljednjih deset godina temeljila veliki gospodarski uspon, pa je trenutačni pad nafte ispod 50 dolara za razliku od prošlogodišnje cijene od 147 dolara, posljedično imao veliki utjecaj na stanje u Rusiji.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika