28.01.2009. / 18:48

Autor: Hina

Rusija Obami nudi "maslinovu grančicu" u raketnom prijeporu

"Ruska najava da će razmjestiti rakete i usmjeriti ih prema NATO-ovim saveznicima nije bila dobrodošla. Ako je ta odluka sada povučena, to je dobro", rekao je NATO-ov glasnogovornik James Appathurai. Rusku odluku pozdravila je i Europska komisija

Ruski premijer Vladimir Putin i predsjednik Dmitrij MedvedevRuski premijer Vladimir Putin i predsjednik Dmitrij MedvedevRusija je zaustavila planiran raspored raketa tipa "Iskander" u kalinjingradskom području, uz granice s Poljskom i Litvom, što bi mogao biti znak da Moskva traži bolje odnose s novim američkim predsjednikom.

Vijest, međutim, zasad nije službeno potvrđena.

Moskva tvrdi da američki proturaketni sustav, koji je zagovarao bivši predsjednik George W. Bush i dijelovi kojega bi trebali biti smješteni u Češkoj i Poljskoj, ugrožava njezinu sigurnost.

Predsjednik Barack Obama nije promijenio Bushovu odluku, ali je rekao da će je preispitati.

Vijest da je obustavljen razmještaj ruskih raketa došla je nakon telefonskog razgovora između Obame i ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva ovoga tjedna. Analitičari ocjenjuju da bi takav potez mogao otvoriti put dijalogu dviju zemalja i o drugim prijepornim pitanjima.

"Ruska najava da će razmjestiti rakete i usmjeriti ih prema NATO-ovim saveznicima nije bila dobrodošla. Ako je ta odluka sada povučena, to je dobro", rekao je NATO-ov glasnogovornik James Appathurai. Rusku odluku pozdravila je i Europska komisija.

Medvedev je u studenome zapovjedio da se rasporede rakete "Iskander" u zapadnoj ruskoj enklavi Kalinjingradu koja graniči s Poljskom i Litvom.

"Provedba tog plana prekinuta je jer nova američka administracija ne pokazuje želju da brzo postavi" svoj raketni štit u Poljskoj i Češkoj, prenijela je agencija Interfax izjavu neimenovana časnika iz glavnog stožera ruske vojske.

Upitan za komentar tih navoda, neimenovani dužnosnik Kremlja je rekao kako se rusko stajalište nije promijenilo. "Uvijek smo govorili da nećemo prvi razmjestiti rakete 'Iskander' i pratimo signale iz SAD-a", dodao je.

Pitanje razmještaja raketa vjerojatno će biti na dnevnom redu susreta Medvedeva i Obame koji se očekuje na rubu sastanka na vrhu skupine G20 u Londonu.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika