29.01.2009. / 09:26

Autor: Hina

Putin poziva na borbu protiv "gospodarske sebičnosti"

"Investicijske banke, ponos Wall Streeta, danas su doslovne nestale", rekao je Putin

Ruski premijer Vladimir Putin pozvao je u srijedu svijet da izbjegne izolacionizam ili "gospodarsku sebičnost" zbog globalne financijske krize, javile su agencije.

Zemlje bi trebale izbjeći "slijepo vjerovanje" da država može ukloniti sve teškoće, rekao je Putin na otvorenju Svjetskoga gospodarskog foruma (WEF) u Davosu, javlja Reuters.

Putin smatra da je sadašnja kriza drukčija od Velike krize 20-ih i 30-ih godina 20. stoljeća jer je "u vrijeme globalizacije zahvatila sve".

Suzdržao se od optužaba SAD-a, no podsjetio je da su na skupu u Davosu prije samo godinu dana američki izaslanici uvjeravali da je američko gospodarstvo stabilno. "Investicijske banke, ponos Wall Streeta, danas su doslovne nestale", rekao je Putin, navodi Associated Press.

Zapadu je, ipak, uputio pomirbene poruke pozivajući na demilitarizaciju i "uzajamno povjerenje" kako bi se prevladala kriza.

"Protivimo se trošenju novca na vojsku...Međunarodne odnose moramo učiniti manje opasnima i nastaviti razoružanje", naglasio je Putin.

Uvodnim govorom ruskog premijera te nešto ranijom posebnom sjednicom koju je vodio kineski predsjednik Wen Jiabao u srijedu je počeo WEF 2009. za koji organizatori ističu da će biti jedan od najvažnijih u njegovoj višedesetljetnoj povijesti.

Dosad je 40 predsjednika država i vlada potvrdilo dolazak u švicarsko zimovalište na godišnje susrete s vodećim svjetskim poslovnim ljudima, nevladinim udrugama, sindikatima i znanstvenicima, navodi WEF na službenim internetskim stranicama.

Kineski premijer Wen Jiabao u govoru na sjednici pozvao je na uspostavu novoga svjetskog gospodarskog poretka. "Moramo donijeti ne samo učinkovite mjere da bismo svladali sadašnje teškoće već i uspostaviti nov svjetski gospodarski poredak koji će biti pravedan, nepristran, snažan i stabilan", rekao je Wen na uvodnoj sjednici.

Usto je zatražio reformu velikih međunarodnih novčarskih ustanova, ocijenivši da "zemlje u razvoju moraju imati jači utjecaj u njima". "Moramo promijeniti međunarodni monetarni sustav da postane raznolikiji", dodao je smjerajući na sadašnju prevlast dolara u međunarodnoj trgovini.

Središnja tema svih ovogodišnjih sastanaka bit će sadašnja kriza, strategije za njezino prevladavanje i reforme u razdoblju nakon krize.

Zbog krize uobičajena samohvala ustuknula je pred tjeskobom od recesije, piše agencija AFP te upozorava na ovogodišnji slab odziv predstavnika američkih banaka, koje su uvelike izazvale krizu.

Agencija podsjeća da se prije godinu dana u Davosu kriza doimala kao pojava koja pogađa samo zapadne banke, jer su odobravale drugorazredne založne zajmove. Vjerovalo se da će Kina i Indija spasiti svijet od recesije, no ove je godine jasno da je kriza pogodila sve gospodarske sektore i sve regije svijeta.

Osim recesije druga bitna tema ovogodišnjih susreta u Davosu, kako se najavljuje, bit će jačanje uloge države u gospodarstvima, nasuprot dosadašnjem veličanju gospodarskog liberalizma.

Vlade su utrošile milijarde za spas posrnulih banaka i sada se postavlja pitanje koliko će u takvim kretanjima preostati slobode tvrtkama.

Važna tema ovogodišnjeg Davosa je i povratak protekcionizma, još donedavna snažno kritizirana zbog ugrožavanja svjetskog rasta.

Brojka od četrdesetak predsjednika država i vlada na ovogodišnjem Davosu dvostruko je veća od lanjske, a upada u oči izostanak Amerikanca. Nova američka administracija, koja je sve snage usmjerila na izradbu plana za pokretanje gospodarstva, poslala je u Davos savjetnicu predsjednika Baracka Obame.

U Davosu bi ovaj tjedan trebali na sjednicama sudjelovati njemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer Gordon Brown.

Bono Vox, vokal skupine U2, koji je redovito u Davosu zagovarao interese prezaduženih afričkih zemalja, ove će godine izostati.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika