04.02.2009. / 14:09

Autor: Martina Čizmić

Obamin plan "kupujmo američko" uzburkao odnose sa EU

Osim što su Europska unija i Kanada digle glas protiv plana "kupujmo američko", istraživanje pokazuje da bi on mogao uzrokovati dodatno povećanje nezaposlenosti

Europska unija upozorila je SAD da ne pokreće svoj plan "kupujmo američko", jer bi on mogao još više gurnuti svjetsku ekonomiju u depresiju.

Europske prijetnje trgovinskim ratom, rezultat su mjera koje je prošli tjedan usvojio američki Kongres u sklopu 825 milijardi dolara vrijednog plana da se u javnim radovima upotrebljava samo čelik i željezo proizvedeni u SAD-u.

Britanski premijer Gordon Brown našao se u središtu sukoba nakon što je predstavnik EU u Washingtonu, John Bruton rekao "da nam je povijest pokazala kamo vode zatvorena tržišta", što je izravna aluzija na 1930. i Veliku Depresiju.

"Slažem se da ne smijemo odašiljati protekcijske poruke. Želim vidjeti možemo li naći zajednički jezik o ovoj temi. Mislim da bi bilo pogrešno, da u trenutku kada svjetska trgovinska razmjena opada, šaljemo poruku kako se brinemo samo za sebe, a ne i za svjetsku trgovinu", rekao je u intervjuu za Fox TV Obama i tako poslao pomirljive tonove.

Brown nije želio kritizirati Obamine predložene mjere, ali i dalje se zalaže protiv protekcionizma i odbija poduzeti mjere koje bi više zaštitile britanske radnike.

"Negativni učinak protumjera ostatka svijeta na odredbu 'kupuj američko' mogao bi tako lako nadjačati pozitivne učinke navedene mjere na radna mjesta u američkoj industriji čelika i željeza, te drugim industrijama", ustvrdili su u izvješću Gary Hufbauer i Jeffrey Schott iz Instituta za međunarodnu ekonomiju Peterson.

Hufbauer i Schott upozoravaju da bi SAD mogao izgubiti radna mjesta ako druge zemlje uzvrate smanjenjem kupovina američkih proizvoda za vlastite projekte javnih radova. Ukupna vrijednost američkog izravnog i neizravnog izvoza za inozemne projekte javnih radova po njihovim procjenama iznosi oko 104 milijarde dolara.

Studija tako upozorava da bi oko 6.500 radnih mjesta moglo biti izgubljeno ako druge zemlje skrešu svoj uvoz iz američkih kompanija za samo jedan posto, dok bi u ekstremnom slučaju rezanja kupovina u visini od 10 posto gubitak radnih mjesta mogao doseći čak 65 tisuća.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika